2020. február 18., kedd - Bernadett
Keresés a tartalomban
ItthonMarad a szélvihar kedd estig! Narancssárga riasztást adtak ki Magyarország nagy részére

Marad a szélvihar kedd estig! Narancssárga riasztást adtak ki Magyarország nagy részére


árvíz9Bozóki István meteorológus a Nógrád24.hu-nak azt mondta: keddtől lassú javulás várható az időjárásban, a hét végére már ismét visszatér a májusi meleg, akár 20-25 fok is lehet. Marad a kellemetlen szeles idő kedd délutánig - mondta Bozóki István meteorológus. A szakember szerint biztató jelek vannak arra, hogy a hét végére már az évszaknak megfelelő 20-25 fokos melegnek örülhetünk Magyarországon.


A szakember szerint hétfőn a középső országrészben már felszakadozik a felhőzet, és a csapadék mennyisége is jelentősen csökken. Hétfőn éjszaka, már csak a Dunántúlon fordulhat majd elő eső, zápor vagy zivatar. Hétfőn a viharos széllökések elérhetik a Dunántúlon a 100 km/h-s sebességet is.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján látható figyelmeztető előrejelzés szerint hétfőnre Észak és Kelet-Magyarország kivételével mindenhol narancssárga riasztás van érvényben.
Keddtől lassú javulás várható az időjárásban, bár az ország nagy részén marad az erős szél, a csapadék egyre kevesebb lesz, a szél mérséklődése kedd délutántól várható - tette hozzá Bozóki István.


Arra a kérdésre, hogy mikor lesz már igazi nyári meleg a szakember azt mondta „már volt", majd hozzátette: két hétre előre látják nagyjából, hogy milyen idő várható. Bozóki István arra még csak jóslatot sem mert tenni, hogy az idei nyár az áltagosnál, hűvösebb lesz-e vagy sem.


Négy települést elzárt a víz
Négy település megközelíthetetlen vízátfolyás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a lakosság ellátása megoldott, a megyei védelmi bizottság ülést tart.

Nem lehet megközelíteni személyautóval Alsóvadászt, Sajóvelezdet, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást.

A megyében mintegy kéttucatnyi út egy-egy szakasza vízátfolyás miatt járhatatlan. A védelmi bizottság délelőtt 9 órától ülésezik.


A vihar miatt több ezren hagyták el otthonaikat
Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a vihar által leginkább sújtott északi területekre irányítják a szakembereiket - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Szentes György közlése szerint csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki.

Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém megyében is voltak kitelepítések - tette hozzá.
Kétségbeejtő a helyzet a szikszói króházban


Víz borítja Szikszón a II. Rákóczi Ferenc Kórház földszintjét, vízben állnak a műszaki berendezések, a betegek ellátása ugyanakkor zavartalan - mondta az az intézmény igazgatója, aki kétségbeejtőnek nevezte a helyzet.


Tiba Sándor közlése szerint a kórház földszintjén lévő kórtermekből negyvenhárom beteget költöztettek az épület magasabb szintjeire, víz alá kerültek az intézmény műszaki berendezései, ugyanakkor az áramszolgáltatással nincs baj, a területileg illetékes áramszolgáltató légvezetéken biztosítja az áramot.

Működik a labor, a röntgen, és a betegek élelmiszerellátása is biztosított; az orvosok, nővérek is helyükön állnak - tette hozzá a kórházigazgató.

2010-05-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite