2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMaradjon meg az étkezési utalványok jelenlegi rendszere

Maradjon meg az étkezési utalványok jelenlegi rendszere

A kereskedők szerint nincs szükség az étkezési utalványok felhasználásának változtatására, az élelmiszerbolti beváltás korlátozására. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) megítélése szerint a jelenlegi utalványrendszer szolgálja legjobban az étkezési utalványokat felhasználó munkavállalók érdekeit.

etkezesut

Az OKSZ a szerdai közleményében emlékeztet, hogy a szövetség teljes mértékben támogatta a kormánynak azt a döntését, hogy 2011-ben a béren kívüli juttatások keretében egységes étkezési utalvány adására legyen lehetőség, felhagyva a meleg és a hideg utalványok régebbi megkülönböztetésével.

Döntő kérdés a rendszer célja: adókedvezménnyel segítsék a munkavállalók munkahelyi, munkaidő alatti étkezését. Meghatározó eleme továbbá a jelenlegi rendszernek, hogy a munkavállaló szabadon választhat az utalványbeváltásban az élelmiszerüzlet és a vendéglátóhely között.

A munkavállalók zöme otthonról hozott, vagy élelmiszerüzletben vásárolt élelmet fogyaszt a munkaidő alatt, vagy azért, mert a munkahelyek többségében, vagy éppen közelében nincs meleg étkeztetési lehetőség, illetve a tapasztalatok szerint a nehéz helyzetben élő, kispénzű munkavállalók a drágább vendéglátóhelyek helyett az élelmiszerboltokban váltják be utalványaikat.

Az étkezési utalvány bolti beváltásának korlátozása az alkalmazottaknál jövedelemcsökkenést is okozhat - érvel az OKSZ. Mivel az utalványjuttatás "olcsóbb" a bérnél, így nem véletlen, hogy a vállalkozások élnek ezzel a lehetőséggel, kérdéses azonban, hogy 2012-ben is megéri-e majd nekik. A kisvállalkozások sok esetben csak úgy tudnak a minimálbérnél többet adni alkalmazottaiknak, ha a cafeteria-rendszer lehetőségeit használják ki, ahol éppen a bolti és vendéglátóhely között szabadon választható étkezési utalvány a legnépszerűbb.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite