2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMár bejegyzés alatt Gyurcsány Ferenc új pártja

Már bejegyzés alatt Gyurcsány Ferenc új pártja


Gyurcsány Ferenc001Gyurcsány Ferenc Mesterházyék háta mögött dolgozik új pártja megalakulásán a Magyar Nemzet szerint. A Népszabadság azt írja: Gyurcsány-Mesterházy-előpárbaj lesz a Pest megyei tisztújítás. Az MSZP-nek foglalták le a Demokrata Párt nevet - reagált Gyurcsány a hírre.


Bejegyzés alatt áll a Demokrata Párt - Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a párt vezetői között lehet a Magyar Nemzet információi szerint. Erre lehet következtetni abból a közgyűlési határozatból, melyet az alakuló párt jelenlegi három vezetője szignált.


A Demokrata Párt 2011. február 13-án tartott közgyűlési határozatából kiderül "ha a Magyar Szocialista Párt kongresszusa úgy dönt, fel kívánja venni a Demokrata Párt nevet, akkor a Demokrata Párt (...) egyesül a Magyar Szocialista Párttal, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az egyesüléssel létrejövő társadalmi szervezet a jövőben a Demokrata Párt nevet viselje.


A Magyar Nemzet cikke idézi a határozat másik pontját is, amely kimondja: a Demokrata Párt közgyűlése egyhangúlag döntött arról is, hogy ha az MSZP-kongresszus "nem határoz a Demokrata Párttá alakulásról, és ennek eredményeképpen az MSZP néhány korábbi tagjából másik társadalmi szervezet jön létre", akkor a párt "egyesül ezzel a társadalmi szervezettel".


Az MSZP megszűnésére, illetve a pártszakadásra utaló dokumentumot hárman írták alá: Takács István, a rákosmenti online oldal főszerkesztője elnökként, Hurubán Sándor levezető elnökként, Takácsné Teszenyi Katalin jegyzőkönyvvezetőként.


Gyurcsány-Mesterházy-előpárbaj Pest megyében


Mindeközben a Népszabadság arról ír: a Gyurcsány Ferenc volt pártelnök és a jelenlegi pártvezetés közötti vita már a Pest megyei tisztújítás folyamatában is megmutatkozni látszik, legalábbis több régióbeli párttag erről beszélt a lapnak.


E szerint az új elnök és elnökség megválasztása is a Gyurcsány-Mesterházy harc egyik ága lehet. Mint ismert, az MSZP Pest megyei szervezeténél azért van szükség új tisztségviselők megválasztására, mert a szervezet legutóbbi közgyűlésén véleményszavazást rendeltek el, amelyen a tagok többsége úgy döntött: az elnök Kovács Barnabásnak és vezetőtársainak menniük kell. Az elnökség lemondott, és új tisztújítást írtak ki május 13-ra.


Kiszivárgott hírek szerint Kovácsot a megyei szervezetek többsége azért kívánta elmozdítani, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Fábry Béla, a jelölőbizottság elnöke közölte, hogy hat személyt jelöltek elnöknek, de a végső megmérettetésen csak ketten indulnak: Tóbiás József, a parlamenti frakció igazgatója és Varju László korábbi frakcióigazgató, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció Platform egyik vezetője.


"AZ MSZP-ből balközép pártot akarunk formálni"


"Az történt tehát, hogy az MSZP számára lefoglalták a Demokrata Párt nevet. Lehetőséget teremtve arra, hogy az MSZP átalakulása, kinyitása esetén a párt nevében is jelezze az új politikai orientációt. Ez tehát az MSZP mozgásterének növelését jelenti. Ha akar, akkor él ezzel a lehetőséggel, ha nem akar, akkor nem" - írta Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.
Úgy fogalmazott, "többször elmondtuk, hogy az MSZP-ből egy centrumra nyitott, balközép orientációjú demokrata pártot szeretnénk formálni".


Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a Demokrata Párt alapítóinak egy részét ismeri, szándékaikról tudott, és azok ellen nincs semmilyen kifogása. "Ma sincs, mert támogatok minden olyan kezdeményezést, ami növeli az MSZP mozgásterét, kinyitja politikáját, szervezetét" - zárta bejegyzését az ellenzéki politikus.


Forrás: MTI/Magyar Nemzet/Népszabadság/HÍR PORT24

2011-05-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite