2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonMárcius 15. - Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Március 15. - Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat


Legjobbjaink megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök pénteken az Országház Kupolacsarnokában a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán.

kossuth


Történelmünk és kultúrtörténetünk ezeréves története azt mutatja, hogy az idő mindig igazságot tett művészeink, tudósaink megítélésében - mondta el a díjazottakhoz fordulva az államfő, hozzátéve azonban: elismerésükkel arra tesznek kísérletet, hogy "felgyorsítsák az időt". Mint emlékeztetett, 1848. március 15. a magyar politikai nemzet születésnapja, megünneplése pedig olyan alkalom, "amikor azt is kifejezésre juttatjuk, hogy a nemzet boldogulásához mennyit tettek hozzá azok, akik hatottak, alkottak".


Áder János kiemelte, a nemzet sikerét és felemelkedését ma is a legkiválóbbak teljesítménye alapozza meg: ki egyedülálló művészi pályájával, ki egy fontos innovációval, ki rendkívüli sportteljesítménnyel tűnik ki, amelyet csakis ő hozhatott létre. A köztársasági elnök rámutatott, hogy a kitüntetések átadásában a magyar nemzet elismerése és köszönete jut kifejezésre, s mint hozzáfűzte: "legjobbjaink megbecsülésével a nemzet önmagát ismeri el". "Az önöktől kapott tudás képessé teszi nemzetünk tagjait a cselekvésre" - méltatta a díjazottakat az államfő, majd feléjük fordulva közölte: "egész politikai nemzetünk háláját és köszönetét juttatom kifejezésre: köszönöm önöknek!".


A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket a köztársasági elnök Kövér László házelnök társaságában adta át a díjazottaknak. A kitüntetettek közül a Csík Zenekar tagjai a zord időjárás miatt nem tudtak Budapestre utazni az ünnepségre, így nem vették át Kossuth-díjukat, amelyet megosztva kaptak. A Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Hamari Júlia operaénekes és Tóth Tibor nagykövet később veszi át az elismerést. Az ugyancsak a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Kozák Imre gépészmérnök helyett fia, Széles Sándor úszó szakedző helyett pedig édesanyja vette át a díjat. A Kossuth-díjjal kitüntetett Sajdik Ferenc karikaturista helyett lánya, Tornai József író helyett felesége, a külföldön tartózkodó Jászberényi Márk, a Colorfront Kft. alapítója helyett pedig testvére vette át a kitüntetést.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite