2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonMárciustól jelentősen drágulhat a hús ára

Márciustól jelentősen drágulhat a hús ára


csirkehúsA Baromfi Terméktanács szerint márciustól várhatóan több lépcsőben, összesen 20-25 százalékkal emelkedhet a baromfihús ára.


Negyedével kevesebb kacsát és tizedével kevesebb csirkét nevelnek a termelők, mint tavaly. A magas terményárak miatt több tízezer frissen kikelt naposcsibét, és libát öltek le, hogy ne kelljen etetni őket. A termelők ugyanis nem vették át nevelésre az állatokat.


Drágulhat a hús ára


A kevesebb állat miatt nőhet az import, és drágulhat a hús ára, szakemberek szerint akár 20-25 százalékkal is. Az ágazatban azért is számítanak áremelkedésre, mert a láncolatban a baromfitartó gazdák szerint mindenki félti a hasznát.Úgy látják a jövedelmezőség nem úgy oszlik meg ahogy kellene, hiszen csak öt százalék marad a nevelőnél, 20-30 százalék a vágóüzemnél, a többi a kereskedelemben jelentkezik. Ezért is drága többek között a csirke.
Évente másfél millió kacsa került ki az egyik szentesi telepről a vágóhídra. 40 ezer négyzetméteren tartanak itt állatokat, amíg lehet.


A tonnánként 60-80 ezer forintos takarmány mellett már csak veszteségesen tudják nevelni az állatokat, de ez nem helyi probléma. Országszerte napos kacsából 25 százalékkal, napos csirkéből 10 százalékkal kevesebbet tartanak a gazdák. Sokan már azon gondolkodnak, hogy leölik az állatokat.


„Mi is barátkozunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha megszüntetnék, mi lenne, ha megtartanánk, próbálunk a kitartani a végsőkig, bízunk bene, hogy segít a kormány" - nyilatkozta Gál László, baromfitartó.
A szentesi Hungerit üzemében dolgozzák fel a hazai baromfi tizedét, de ha a gazdák nem tartanak majd állatot, nem lesz mit levágni. Országszerte, közvetve és közvetlenül 80- 100 ezer család él baromfiból. A magas gabonaárak viszont veszélybe sodorják az ágazatot. „Ha a kormányzat felfüggesztené most azonnal a gabona kiszállítását, a gabonaexportot a kormány nem engedné, akkor nem emelkedne napról-napra a takarmány ára, amit az állatoknak kell adni" - nyilatkozta Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója.


A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményben reagált. Eszerint: a hazai igények kielégítésére elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre Magyarországon, ezért az állam nem tervez gabonafelvásárlást. A baromfiágazatot érintő visszaesés miatt, kevesebb magyar hús lesz a piacon, ami marad, az drágulni fog. A Baromfi Terméktanács szerint márciustól várhatóan több lépcsőben, összesen 20-25 százalékkal emelkedhet a baromfihús ára.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite