2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMár csak hétfőn lehet nyilatkozni a magánnyugdíjról

Már csak hétfőn lehet nyilatkozni a magánnyugdíjról


nyugdíjA nyugdíjbiztosítási igazgatóságok ügyfélszolgálatain nem lesz hétvégi nyitva tartás - mondta Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) sajtótitkára.


Hétvégén nem lehet nyilatkozni


Tájékoztatott arról is, hogy pénteken délután fél 2-ig 67.500-an nyilatkoztak arról, hogy magánpénztári tagok kívánnak maradni. Az OTP Magánnyugdíjpénztárnál azt remélik, hogy elérik majd a törvény által előírt taglétszám minimumot. Az MSZP arra kérte a kormányt, illetve az ONYF-et, hogy a nyilatkozattételi határidő - 2011. január 31. - közelségére tekintettel minden helyszínen rendelje el a szombat-vasárnapi ügyfélfogadást, közleményük szerint a helyenként napi 8-10 ezer nyilatkozó fogadása másképp már nem megoldható.

A hétvégén nem lesznek nyitva az ügyfélszolgálatok - mondta az ONYF sajtótitkára az MTI-nek. Hozzátette: eddig mindenki nyilatkozni tudott, aki akart, az átlagos várakozási idő 3-25 perc volt. Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni - közölte.


Pénteken délután fél kettőig 67.500-an adták le nyilatkozatukat, egy nap alatt jóval többen, mint eddig bármikor: a csütörtök délután 3 órakor regiszrtált adatokhoz (53.993) képest 13.507-tel többel.


Az OTP Magánnyugdíjpénztár - a legnagyobb nyugdíjkassza - pénteken közleményt adott ki, ebben egyebek között leszögezi: a döntés felelőssége a pénztártagé, a döntésben a magánnyugdíjpénztár a mérlegelendő szempontok megismerésében tud segíteni.

A közleményből kiderül: most egy nap alatt annyi - naponta közel tízezer - hívás fut be a call centerbe, mint máskor egy hónap alatt, a személyesen érdeklődők száma négy és félszeresére nőtt, e-mailben pedig a korábban napi 150 helyett átlagosan napi 700 megkeresés érkezik a kasszához.

Az információnyújtást hivatott szolgálni a tagoknak elektronikus úton kiküldött tájékoztató, valamint a törvényben előírt határidőhöz képest jóval korábban kiküldött éves egyenlegközlő is, amely 2010. december 31-i zárónappal hiteles képet ad minden pénztártag egyéni számlájának alakulásáról - közölte a kassza.
Aki a magánrendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. A tartósan külföldön dolgozó, vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat.

Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is a magánnyugdíjpénztár tagja marad, "kiszerződik" az állami nyugdíjpillérből: a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (decembertől nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.


A tb rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite