2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMár egész Magyarországot lefedi az izlandi hamufelhő - vasárnap vonul el

Már egész Magyarországot lefedi az izlandi hamufelhő - vasárnap vonul el


hamufelhőA hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része mintegy 8 kilométeres magasságban található. Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan - mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.


Tájékoztatása szerint a legfrissebb adatok alapján várható, hogy szombat este, de legkésőbb vasárnap reggel elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti - tette hozzá az OMSZ munkatársa.
A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét.


A londoni meteorológiai központ legfrissebb tájékoztatása szerint a szerdán kitört izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, és nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.
Magyarországon, sok nyugat- és észak-európai országhoz hasonlóan teljes repülési tilalom van érvényben a vulkáni hamufelhő miatt. A teljes magyar légteret pénteken este 19 órakor zárták le Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága döntése értelmében, a zárlat várhatóan szombaton 19 óráig tart.


A MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom - mondta el Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője. A németországi és a prágai úti célok a legpreferáltabbak - tette hozzá.
A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.
A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

2010-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite