2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonMár lázadnak az MSZP Tiborcai

Már lázadnak az MSZP Tiborcai


MSZP logoMár lázadnak az MSZP Tiborcai - írja a Népszava. A MSZP néhány tagja, akik magukat Tiborcnak nevezik azt írják elérkezett az idő a lázadásra, és azt szeretnék ha kezdeményezésükhöz a pártok belülről és kívülről is csatlakoznának, mert szerintük ez a receptje a megújulásnak.


Pályázati úton osztanának a jövőben tisztségeket az MSZP "Tiborcai", akik szerint létre kellene hozni a párt ombudsman tisztségét, politikusaiknak szocialista magatartás kódexet alkotnának, az évtizedeken át megítélésük szerint tisztességesen volt vezetők számára pedig kongresszusi döntéssel létrehoznák a Szenior Szocialisták a Megújulásért nevű tagozatot, ahol tudásukat visszavonulásuk után is kamatoztathatnák.

"Kivártuk a 2010. évi országgyűlési választások 2. fordulójának urna zárását. Most már nincs miért hallgatnunk" - szögezik le a Tiborcként jelentkező MSZP tagok, akik között volt országgyűlési képviselő, kerületi alpolgármester is található.
A hitük szerint megoldást kínáló dokumentumban leszögezik, senkit sem támadnak hátba, de miután a választási vereséggel a katasztrófa bekövetkezett, szembe kell nézni az elmúlt húsz évvel és ideje megváltoztatni a szocialista párt felépítését, emellett meg kell határozni, milyen jövőt képzelnek el a politikában.


A programnak is szánt dokumentumban a szerzők leszögezik: jelen állapotában megújulásra képtelen az MSZP, amely elvesztette a hitelességét illetve a jövőképét. Ezek visszaszerzésére a többi között pályázati rendszer bevezetését szorgalmazzák, ez lenne szerintük alkalmas arra, hogy megfelelő vezetőket, országgyűlési, önkormányzati képviselőket, szocialista tisztségviselőket válasszanak.
A Tiborcok programja szerint, a jövő Magyarországán nem lehet "nyomorba süllyedő milliókkal, középen egy vékonyka, erőtlen középosztállyal, s a gúla csúcsán a milliárdosok szűk csoportjával" élni. A Tiborcok azt hangoztatják, hogy a szocialistáknak a munkavállalók és a kisvállalkozók pártjának kell lenni. A közép- és nagyvállalkozók, ha világnézetileg ezt a pártot választják, lehessenek párttagok, "de az elkövetkezendőkben egyre kevesebbet szerepeljenek, mint a párt vezető ideológusai, irányítói, szponzorai, meghatározó kulcsszereplői, mert az MSZP szocialista arculata a jövőben végképp elenyészik" - hangoztatják.

Etikai kódexet is összeállítottak, amely szerint nem engednék meg például, hogy a szocialista politikusoknak magáncégük legyen illetve családtagjaik társaságai állami vagy önkormányzati megrendeléseket kapjanak. Aki építkezik, az tegye közzé, milyen anyagi forrásokkal rendelkezik ehhez, de szólnak a sokat vitatott képviselői költségtérítésről is. Az szeretnék, ha a magatartási kódexet minden hivatásos MSZP-s politikusnak alá kellene majd írni. Ami a tisztújítást illeti, a Tiborcok szerint először a párt országos elnökségét kellene megválasztani, azután eljutni az alsóbb szintekre, így ha valaki kiesik, más pozícióra még pályázhatna.


Azt javasolják, hogy a hazai politikában szokatlan módon válasszanak párt ombudsmant, aki független, nem alárendeltje a pártelnökségnek. A párt ombudsman feladata lehetne egyebek közt az MSZP politikusok magatartás kódexének betartatása, de e tisztség viselője tárolhatná azokat a dátum nélküli lemondási nyilatkozatokat, amelyeket megválasztásukat követően a szocialista országgyűlési, és önkormányzati politikustól szedne be. "Tanulva a hibákból, az MSZP hitelességét az is védené a jövőben, ha hatalmon az állami, vagy szocialista vezetésű önkormányzatok esetén az önkormányzati cégek felügyelő bizottságainak elnöki posztját átengedné a mindenkori ellenzéknek, ezzel is harcolva a visszaélések eltussolása ellen. Ez lenne az az etikus magatartás, melyet a választók is támogatnának, s betartatás ezúttal is a párt ombudsman feladatkörébe tartozna" - szögezi le a dokumentum.


A szerzők meggyőződése, hogy a jövőképek felülről nem erőltethetők rá senkire, ezért van szükség az övékhez hasonló tervekre illetve arra, hogy ezeket a kongresszuson megtárgyalják. Az elnök jelöltek elmondják, melyik jövőképet támogatják, s ezt figyelembe véve szavazzanak róluk adott esetben a küldöttek.


A párttisztségeket egyébként pályázat és minősítés útján töltenék be a szerzők, akik szerint a vezetőket is megválasztó kongresszusi küldötteknek a jövőben több információt kellene kapniuk. A hivatásos politikusok számára magas követelményeket állítanának, fontosnak tartanák a többi között, hogy vitaképes, jó szónokok legyenek. A hivatásos politikusok felett fontosnak tartanák a civil kontrollt, vagyis, hogy a küldöttek dönthessenek arról, ki-ki folytathatja-e pályafutását. A Tiborcok úgy gondolják, hogy a szocialista pártban lesznek követőik.


A budakörnyékiek is elégedettlenek
Közben a hirado.hu-nak a az MSZP budakörnyéki tagjai is eljuttatták levelüket, melyben többek között azt írják: „tekintettel az országgyűlési választások lezárulása nyomán kialakult belpolitikai helyzetre és a szavazás eredményére, a Magyar Szocialista Párt budakörnyéki tagjainak egy csoportja arra az álláspontra jutott, hogy az MSZP-ben azonnal el kell indítani a gyökeres politikai, szervezeti és személyi változásokat, elsőként a teljes, felmenő irányú tisztújítást. "


A budakörnyéki szocialisták szerint a „pártelnöki tisztség átadása önmagában kevés". Az MSZP választási veresége megrendítő, illetve a párt számos tagja számára megalázó és méltatlan.
Soha nem látott mértékű, gyökeres változásokra van szükség a párton belül - most! - írják leveleükben az elkeseredett szocialisták.


Ráadásul nem csupán egy választást veszítettünk el - teszik hozzá, hanem eredménytelenségünk az ország demokratikus működését is veszélyezteti. Az MSZP-sek egyes csoportja szerint azonnal megkezdett tisztújítás nyomán az új választott testületek a nyáron munkához láthatnak.


Forrás: Népszava/Nógrád24.hu

 

2010-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite