2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMárton-nap a balassagyarmati Palóc Múzeumban

Márton-nap a balassagyarmati Palóc Múzeumban


Néprajzi ismeretekkel gazdagodhatnak az érdeklődők a balassagyarmati Palóc Múzeum Márton-napi programján szombaton: a gyerekek népszokásokat ismerhetnek meg, játékokat készíthetnek és korhű viseletekbe bújhatnak - tájékoztatta az MTI-t az intézmény néprajzkutatója hétfőn.

palocszoba

Molnár Ildikó elmondta, hogy a múzeumi látványtárban folyamatosan vetítenek Márton-naphoz és a libákhoz kapcsolódó filmeket, valamint az időjóslásról és más tudnivalókról is kapnak információkat a gyerekek.

A kézműves foglalkozások keretében gyertyát mártanak hagyományos technikával, készítenek csuhévirágot és a békeidőket idéző játékparipát, utóbbit zokniból.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlják a "folktivity" elnevezésű programot, amelyen a résztvevőknek le kell rajzolniuk, körül kell írniuk, illetve el kell mutogatniuk, hogy mit foglal magában a néprajz. A kérdések a régi hagyományok érdekes világába viszik vissza a látogatókat.

A legkisebbeket népi játékokkal berendezett sarok várja, a nagyobbakat olyan játékok, amelyek nemcsak ügyességet, de csavaros észjárást is megkívánnak. Játékkészítés is lesz majd Balassagyarmaton, felidézve, hogy eleink nagyon ritkán kaptak gyári játékokat, azok otthon, hulladékokból, természetes anyagokból készültek.

Akik a múzeumban töltik a szombat délutánt, kipróbálhatják, felismerik-e szaglás, kóstolás vagy tapintás alapján a zsályát, a rozmaringot vagy a citromfüvet, megtudhatják, mire használtak mára feledésbe merült fűszer- és gyógynövényeket.

A fotósarokban hagyományosan berendezett népi enteriőrben női, férfi és gyermek paraszti viseletekbe bújhatnak a kíváncsiak, akik a rokoni kapcsolatokkal is foglalkozhatnak, megtudva, melyik családtag a napa, a koma vagy a szépszülő, illetve hogyan nevezik a nagymama édesapjának testvéréhez feleségül ment asszony öccsét.

A Palóc Múzeumban "népi puzzle" kirakós játékot is szerveznek: a darabkák összeillesztésével a hagyományos vidéki társadalom mindennapjait ábrázoló szokások és életképek tárulnak a látogatók elé.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite