2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
KultúraMárton-napi mulatságok országszerte

Márton-napi mulatságok országszerte


Márton_libaBorsodban-Abaúj-Zemplén megyében egy egész hónapos rendezvénysorozattal várják az érdeklődőket, a budapesti Vajdahunyad várban pedig november 13-án tartanak étel és italkóstolást.


Szent Márton-napján, november 11-én Borsod-Abaúj-Zemplénben liba rotyog a fazékban, libás vigasságokat, rendezvényeket tartanak a megyében, több helyszínen, szinte egész hónapban hódolnak az elsősorban gasztronómiai hagyományoknak.

A Bükkaljai borvidék központjában, Bogácson idén már 10. alkalommal Márton Napi Vigasságokat tartanak a templom védőszentjének tiszteletére a hét végén. A Szent Márton Borlovagrend szombaton tartja ünnepi közgyűlését, majd a pincesoron lúdételekkel, bográcsban főtt ételekkel várják az érdeklődőket. Emellett koncertek, előadások csalogatják a vendégeket, és lángra lobbantják a máglyát is, felidézve a középkori hagyományokat. Vasárnap az ünnep csúcspontja a Szent Márton-napi búcsú, ennek részeként szentmisét tartanak Márton tiszteletére, egész nap pedig kirakodóvásárral várják a látogatókat.

A megye más területén, így Tokaj-hegyalján is megemlékeznek Szent Mártonról - a világörökségi terület éttermeinek kínálatában már évek óta megtalálható a Márton-napi ajánlat, ami ezen a vidéken akár kötelezőnek is mondható, hiszen nemcsak a libából készült ételek napja ez, hanem az újboré is. A vendéglátóhelyeken már egy héttel korábban, november 8-tól válogathatnak az alkalmi menüből.

Az Aggteleki Nemzeti Park szervezésében a helyi általános iskolában november 12-én, pénteken délután Szent Márton-napi játszóházában kézművesprogramon és "rémes lámpás" túrán vehetnek részt az érdeklődők. Mezőkövesden a gyermekkönyvtárban is szerveznek ehhez hasonló programot. Sárospatakon zenés Márton-napi libalakoma és bormustra várja a gasztronómia kedvelőit egy színvonalas és ínycsiklandó ünnepi vacsorára.

Márton-napot mind a népi kultúra, mind a keresztény kalendárium jeles napként tartotta számon. A népi kultúrában november 11. gazdasági határnapnak számított, a félszilajon, vagyis a tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott állatok beterelésének hagyományos időpontja volt. Ilyenkor a pásztorok - kezükben vesszővel - végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak.
A gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnephez: a disznóól tetejébe ágat szúrtak, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a malacokat. Az ünnep az őszi munkák (szüret, kukoricafosztás) lezárulásával induló és a Katalin-napig tartó kisfarsang idejére esett. Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az úgynevezett "Márton-ludakat". A hiedelem úgy tartotta, "aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezik".

Ezen a napon készítették a "marcipánt", emellett úgy tartották, hogy aki Magyarországon, Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz.

Márton napjához számos időjóslás is fűződik: "Márton olykor fehér lovon jár" - tehát fel kell készülni a havazásra; ha pedig "Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál", vagy "ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél".

Szent Márton az egyik legnépszerűbb középkori szent, a krónikák szerint neve napja a fizetés, a tisztújítás és a jobbágytartozás lerovásának határideje volt. A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok pedig gágogásukkal elárulták. Innen a "Márton lúdja" elnevezés.


Márton-napi ételkóstolásra várják az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba november 13-án 10 és 18 óra között.
Szívesen kóstolna finom ételeket és borokat? Kíváncsi az őszi városligeti panorámára vagy a Vajdahunyadvár pincéjének mélyére? Van kedve kellemes muzsikára "rúgni a port"?


"Aki Márton napján ludat nem eszik..." Ugye mindenki ismeri a folytatását? Nem véletlen, hiszen ehhez a naphoz számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány. A különböző kultúrák népei mind-mind megünnepelték, és megünneplik ma is ezt a - Márton püspökről elnevezett - napot: ki libaáldozattal vagy időjóslással, ki mulatsággal...

A szervezők zenével és tánccal, libasülttel, finom borral, hagyományőrző játszóházzal és kézműves programokkal, tollfosztóval és fantasztikus zenészekkel várunk kicsit és nagyot egyaránt Márton-napot ünnepelni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite