2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonMartonyi: jól teljesít a magyar EU-elnökség

Martonyi: jól teljesít a magyar EU-elnökség


Martonyi JánosA külügyminiszter szerint problémák is akadnak: van bővítési fáradtság és a legnagyobb gond, hogy Európában menekülthullámtól tartanak - derült ki az MR1 - Kossuth Rádió műsorából.


A magyar uniós elnökség első két hónapjában bizonyos területeken lényeges előrelépés történt - mondta el az MR1-Kossuth Rádió műsorában a külügyminiszter. Martonyi János a prioritásokban elért sikerek között említette, hogy a tagállamok döntöttek az egységes, integrált energiapiacról és jóváhagyták a kohéziós politika fő tartalmi elemeit.


Horvátország uniós csatlakozásáról szólva hangsúlyozta: Magyarország minden lehetséges eszközt latba fog vetni, hogy a tárgyalásokat még a magyar uniós elnökség alatt lezárják. Ha ez nem történne meg, rossz üzenet lenne mindazoknak, akik az uniós csatlakozásra várnak. A külügyminiszter elismerte, hogy van bővítési fáradtság és a legnagyobb gond, hogy Európában menekülthullámtól tartanak.


Martonyi János külügyminiszter a két hónapja kezdődött magyar európai uniós elnökség kapcsán elmondta, annak megítélés azon múlik, mennyi valósul meg a célkitűzésekből. A tárcavezető három prioritást emelt ki: legyen erős Európa, megújított, de erős mezőgazdasági politika és megújított energiapolitika. Martonyi János szerint mindhárom területen jelentős előrelépés történt január, vagyis a magyar EU-elnökség kezdete óta: minden régióra ki fog terjedni a kohéziós politika valamint döntés született az integrált energiapiacról.


A rádiónak tett nyilatkozatában Horvátország kapcsán a külügyminiszter megerősítette, Magyarország mindent latba vet, hogy még EU-elnöksége idején lezáruljanak a Zágrábbal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások. Martonyi János megjegyezte, az EU-ban vannak tagországok, amelyek számára nem olyan fontos a további bővítés, mint más tagállamoknak. Az Unió egyik legfőbb félelme jelenleg - amit az utóbbi idők észak-afrikai eseményei is erősítenek -, hogy nagyszámú illegális bevándorló érkezik Európába. A külügyminiszter szerint ez az aggodalom csökkenti a nyitottságot az EU-ban.


A keleti partnerséget Magyarország továbbra is fontosnak tartja, amellett is, hogy sokan azt állítják, az arab világban történő események miatt a forrásokat inkább délre kell összpontosítani. Martonyi János szerint az arab országokban zajló események figyelembe vétele mellett sem szorulhat háttérbe a volt szovjet tagállamokkal fenntartott kapcsolat. A tavaszra tervezett magyarországi keleti partnerségi csúcstalálkozó halasztásának, Martonyi János szerint, technikai okai voltak. A tárcavezető megerősítette, hogy Magyarország az eseménynek, a csúsztatás ellenére is, házigazdája lesz.


A szlovák-magyar kapcsolat Martonyi János szerint rendezett, alapjait tekintve nincsenek gondok a két ország viszonyában. Léteznek azonban nézeteltérések: a szlovák állampolgársági törvény módosításának megakadása okozza az egyik problémát. A külügyminiszter szerint azonban a pozsonyi kormányzat nem mondott le róla, hogy a mostani tarthatatlan állampolgársági törvényüket átírják.


A moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének ügye kapcsán Martonyi János elmondta, a kormányzatnak ebben már nincs feladata, azzal az igazságszolgáltatás foglalkozik.


Forrás: MR1 - Kossuth Rádió/HÍR PORT24

2011-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite