2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonMartonyi: Gödöllő jó választás volt

Martonyi: Gödöllő jó választás volt


GödöllőJó döntés volt a gödöllői királyi kastélyt választani a magyar soros elnökség kiemelt helyszínéül, mivel az az unióra jellemző sokszínűséget szimbolizálja - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken Gödöllőn.

A külügyminiszter abból az alkalomból mondott beszédet a kastélyban, hogy bemutatta az átalakított épületet az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek és a sajtó képviselőinek.

Martonyi János hangsúlyozta: sokat gondolkodtak a megfelelő helyszín kiválasztása előtt. Bár többek szerint kockázatos döntés volt Gödöllőt választani az elnökség rendezvényeinek fő helyszíneként - utalt a miniszter azokra az aggodalmakra, hogy esetleg nem fejeződnek be időben az átalakítási munkálatok -, ő biztos abban, hogy minden rendben lesz. Emellett a vidéki helyszínválasztással elkerülhetik, hogy az uniós események nagyobb fennakadásokat okozzanak a főváros életében - tette hozzá.
Ebből is jól látszik, hogy a magyar elnökségi program középpontjában a polgár, az "emberi tényező" áll, amely a fő célkitűzéseket is meghatározza - fogalmazott Martonyi János, olyan célokat említve példaként, mint a gazdasági növekedés ösztönzése, a munkahelyteremtés vagy a romák integrációja.


Mint kiemelte: a magyar elnökség különösen nagy hangsúlyt kíván helyezni a bővítésre, a nyugat-balkáni térség integrációjára és a keleti partnerség-program részes államaira, mivel az unió ezáltal is megerősítheti globális szerepvállalását.

A jelenlegi belga elnökség jó munkát végzett, de Magyarországra is sok komoly feladat vár 2011 első félévében - hangsúlyozta, hozzátéve: az elnökség igen nagy kihívást jelent az országnak.
A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a kastély átalakítási munkálataihoz, és különösen Gémesi György gödöllői polgármesternek fejezte ki háláját.

A kormány augusztus 11-i ülésén döntött arról, hogy a soros elnökség idején Magyarországon rendezendő kiemelt diplomáciai események többségét - így az informális miniszteri találkozók nagy részét - Gödöllőn, a királyi kastélyban tartják meg. A kastély használatáért a kormány bérleti díjat nem fizet, csak az épület fenntartási költségeihez járul hozzá az elnökség alatt, mivel a Királyi Kastély Nonprofit Kft. köztulajdonban van.

A kastély felújításának második üteme augusztus 30-án kezdődött, a kivitelezést a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végezte, az egymilliárd forint értékű fejlesztéshez 900 millió forint értékben uniós támogatást használtak fel, a gödöllői önkormányzat pedig 100 millió forint önrészt biztosított. A beruházás keretében egyebek mellett a kastély lovardáját 632 négyzetméteres, akár négyszáz embert befogadó konferenciateremmé alakítják át.


Gödöllő fél éven át Európa központja lesz


Gödöllő városa mindent megtesz azért, hogy a Magyarország soros EU-elnökségét kísérő rendezvényekhez megfelelő hátteret szolgáltasson - mondta Gémesi György polgármester abból a királyi kastélyban, hogy Martonyi János külügyminiszter vezetésével bemutatták az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek és a sajtó képviselőinek az átalakított épületet, amely 2011 első félévében az uniós rendezvények kiemelt helyszíne lesz.

Az 1990 óta hivatalban lévő Gémesi György szerint az elmúlt húsz évben az "alvóvárosként" ismert Gödöllő, amely "fél éven keresztül Európa egyik központja" lesz, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosává vált.

Mint kifejtette: Gödöllő iránt egyre nagyobb az érdeklődés jó megközelíthetőségének, kedvező infrastrukturális adottságainak, a magas színvonalú oktatásnak és a hagyományokat tiszteletben tartó kulturális életének köszönhetően.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite