2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonMartonyi János: Magyarországon működik a demokrácia

Martonyi János: Magyarországon működik a demokrácia


Magyarországon a demokrácia működik, és nem fenyegeti semmilyen veszély - mondta Martonyi János külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek Orbán Viktor kormányfő csütörtöki berlini hivatalos látogatásához időzített nyilatkozatában.

Martonyi János


A külügyminiszter kifejtette: a médiatörvény a külföldi aggodalmakkal ellentétben nem korlátozta az újságírók szabadságát, az Alkotmánybíróság pedig hatályon kívül helyezte a jogszabály egyes részeit. Mindez azt mutatja, hogy a demokratikus intézmények működnek, az igazságszolgáltatás független, a sajtó szabad - tette hozzá. A hatalmas átalakítások során elkerülhetetlenek a hibák, és a kormány soha nem is állította, hogy tevékenysége hibátlan - mondta Martonyi János.


Az egyik legfőbb törekvés az államadósság csökkentése, amivel kapcsolatban Budapest egyetért Angela Merkel német kancellár uniós politikájával. A magyar kormány az erősebb, egységesebb és szolidárisabb Európáért küzd, és a német gazdaságpolitikának azt az elemét is támogatja, hogy "az alapfeltétel a költségvetési fegyelem". A gazdasági növekedés is elengedhetetlen, de Magyarország nem az adósság felduzzasztása árán akar növekedést elérni. "Az eladósodás révén nem lehet növekedni" - hangsúlyozta a külügyminiszter.


Az államháztartási hiány csökkentését célzó és a dpa szerint kiváltképpen német cégeket sújtó ágazati különadókról - vagyis a bankadóról, illetve a kereskedelmi láncokra, az energetikai cégekre és a távközlési szolgáltatókra kivetett extra adóról - szólva Martonyi János megjegyezte: "kétségtelen, hogy sértettünk bizonyos üzleti érdekeket, de alapvetően válságkezelő intézkedésekről volt szó". A világméretű pénzügyi válság legyőzéséhez nincsen mindenkinek megfelelő módszer, ezért "vagy az utcára vonulnak az emberek, vagy visszafogják a hitelezést a bankok" - mondta a magyar külügyminiszter.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite