2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
NagyvilágMartonyi, vagy Navracsics viszi el az azeri balhét Orbán helyett?

Martonyi, vagy Navracsics viszi el az azeri balhét Orbán helyett?


Martonyi János külügyminiszter svájci látogatása kapcsán közölt kommentárt kedden a Neue Zürcher Zeitung.

Martonyi János


A svájci konzervatív lap a többi között arról írt: két hónappal ezelőtt a kohéziós források felfüggesztését kilátásba helyező döntés visszavonására adott "öntudatos reakcióként" Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország "győzött" az EU-val való konfliktusban - írta a Neue Zürcher Zeitung online kiadása. Mindenesetre két további vitás kérdésben nem jött létre megegyezés és Brüsszel panasszal fordult az Európai Bírósághoz - jegyezte meg a tekintélyes liberális konzervatív lap.


A cikk szerint a Zürichi Egyetemen tartott előadásával Martonyi János arra törekedett, hogy az eljárásokat az EU konfliktusos esetekben való normális eljárásaként mutassa be. A miniszter emellett hangsúlyozta, hogy Budapest elfogadja az Európai Bíróság döntését.


Martonyi a lap értékelése szerint "meggyőződéses, de realista européernek" mutatkozott. A külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország egyetért a Herman Van Rompuy jelentésében javasoltakkal, mert az euró megmentése Magyarországnak és Svájcnak is elsőrendű érdeke. "Ha a Titanic elsüllyed, a hullámok a kis halászhajókat is magukkal ránthatják" - idézte a lap a minisztert.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung keddi gazdasági rovatában a budapesti tőzsdén várható folyamatokról közölt elemzést. A konzervatív újság nyomtatott változatában megjelent, Fogadás a magyar forintra című írás kiemelte, hogy a budapesti tőzsdén reménykednek az IMF-fel és az EU-val kezdett hiteltárgyalások sikeres lezárásában, a kilátások azonban bizonytalanok. A szerző, Michaela Seiser hozzátette: a befektetők számára Kelet-Európa egyes térségei "nehéz tereppé váltak", a "problémás esetek" egyike pedig Magyarország.


Seiser elemzőket idézve kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája "enyhülést hozott, a tőkepiac azonban alig profitál a nemzeti konzervatív kormány tevékenységéből". A "kreativitás" és az "unortodox módszerek", amelyekkel a kormány a gazdasági nehézségeket kezelni próbálja, "jelentősen hozzájárultak a kiszámíthatatlansághoz és bizonytalansághoz" - tette hozzá.
A Der Standard című osztrák lap Paul Lendvai vendégkommentárját közölte a Safarov-ügyről. A publicista a vezető liberális osztrák napilapban úgy fogalmazott: kétharmados parlamenti többsége és annak ellenére, hogy gyenge az ellenzék, Orbán Viktor meglepetésre egy "otromba csapdába" esett. Az azeri gyilkos átadásával a kormány "a nemzetközi kritika példátlan hullámát" váltotta ki, s "dilettáns és elhamarkodott" fellépésével szükségtelenül ártott a nemzet megítélésének - írta.


Most először még kormányközeli médiumok is kritizálják "a morális csődként" jellemzett kapitulációt Azerbajdzsán előtt - jegyezte meg. "Lehetséges, Navracsics igazságügyi miniszternek vagy Martonyi külügyminiszternek távoznia kell, hogy megszépítse Orbán súlyos következményekkel járó téves számítását" - vélekedett Paul Lendvai.


Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap közölt beszámolót kedden az azeri kiadatási ügyről. Az újság nyomtatott változatában megjelent, Magyarország és Örményország vitázik című írás alcímében kiemelte, hogy "diplomáciai válság" alakult ki "egy gyilkos szabadon engedése" után. A szerző, Stephan Löwenstein bécsi tudósító az ügy hátterét ismertetve megjegyezte: a magyar kormány "megpróbálta mérsékelni a Safarov-ügyben Örményországgal keletkezett vita okozta károkat".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite