2020. július 7., kedd - Appolónia
Keresés a tartalomban
ItthonMásfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon

Másfél ezer ember védekezik a Sajón, a Bódván és a Hernádon


sajóSajó a felső szakaszon harminc centiméterrel tetőzött alacsonyabban, mint az 1974-ben eddig mért legnagyobb vízszint, viszont a középső szakaszon minden eddiginél magasabb az ár. Másfél ezer ember védekezik a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mindhárom folyón rekordokat dönt, vagy ahhoz közelít az árhullám nagysága.


Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője elmondta: a Sajó a felső szakaszon harminc centiméterrel tetőzött alacsonyabban, mint az 1974-ben eddig mért legnagyobb vízszint, viszont a középső szakaszon minden eddiginél magasabb az ár. Sajószentpéternél 402 centiméterrel tetőzött a folyó, 12 centiméterrel magasabban, mint az 1974-ben mért - 390 centiméteres - érték.


A szakember rámutatott: a hazai területen nagymennyiségű csapadék esett és a Sajóba torkolló mellékvizek rekord árvizei okozták Sajószentpéternél a "csúcsdöntést".
Mint mondta, azóta folyamatos az apadás, a vízügyi igazgatóság beavatkozásának köszönhetően sikerült Sajóecseget megvédeni. 800 folyóméternyi körtöltés épült, több tízezer homokzsákot felhasználva. A folyó itt már apad, de továbbra is fokozott figyelmet követel, mert még mindig az 1974-es vízszintek közelében van az árhullám.


A Sajó alsó szakaszánál - Miskolcnál, Felsőzsolcánál - is megindult az apadás, de a borsodi megyeszékhely keleti kapujánál lévő bevásárlóközpontoknál homokzsákokkal védekeznek. Csont Csaba hozzáfűzte: a rendkívüli víz érkezésére, illetve kivédésére a védműveket egy nap alatt kellett kiépíteni, amelyet a vízügyi szolgálat megtett.


Úgy fogalmazott, hogy a Hernád mentén ez az időelőny két nap, itt a Sajóról átcsoportosított védekezőkkel és eszközökkel megkezdték a szükséges magasításokat a már korábban tapasztalt kritikus helyeken, így Hernádcéce, Méra és Vizsoly térségében, valamint az Onga-Ócsanálos és Gesztely közötti részen.


Mindenki a gátakon
Éjjel-nappal dolgoznak, a védekezési munkákat a katonaság, a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség embereivel kiegészítve végzi a vízügy. Jelenleg egyébként a Bódva és a Hernád mentén csoportosítottak át védelmi erőforrásokat - közölte.


Arról is beszámolt, hogy a Hernád a 2006-os árvíz szintjén vonul le, a felső szakaszon - Hidasnémetinél - bekövetkezett az apadás, jelenleg Méra térségében van az áradat. Felhívta a figyelmet arra: különösen nagy problémát jelenthet, hogy a Sajó és a Hernád együttes rendkívüli árvize a folyók alsó öblözeti részében találkozik, ahol számos nyílt ártéri település található, így az elkövetkezendő napokban ismét át kell csoportosítani az erőket.


Az érintett önkormányzatok figyelmét felhívták, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket. Ezekhez a vízügy térítésmentesen biztosította és biztosítja a szükséges anyagokat - mondta Csont Csaba.

Kitért arra, hogy a Bódván minden eddiginél nagyobb árhullám vonul le, Hídvégardónál 300 centiméter fölötti vízállásokat mértek kedden reggel is - az eddigi legnagyobb vízszint 291 centiméteres volt. Súlyosbította a helyzetet, hogy a Rakacai víztározó árvízi üzemmódban van, hatalmas víztömeget tart. A tározónál emiatt beindult az automatikus árapasztás, az innen érkező nagymennyiségű víz szinte egy "Bódva árnyi" áradattal terhelte a folyót. A szifonok másodpercenként 60 köbméternyi vizet engednek le.
Nagy a baj!


A Bódva mentén rendkívül súlyos a helyezet, hiszen a töltéseken kiépített magasítások - nyúlgátak - 40-50 centiméteres vizet tartanak. Az edelényi töltés egy részének átszakadásával a szemközti töltés némiképp mentesült a víz terhelésétől, azonban továbbra is fokozott figyelmet és védekezést igényel. A depónia - azaz töltés - állapotát stabilizálták, hogy ne közvetlenül lakóházakat érjen a víz.
Az edelényi helyzetet nehezíti, hogy a város belterületi hídja szerkezeti alsó élénél már magasabban van a víz szintje, és a fölötte lévő töltésszakaszokon emeli az árhullámot.


A vízügyi igazgatóság eddig 700 ezer homokzsákot használt fel a védekezéshez, kedden ezerötszáz ember dolgozik a gátakon az említett folyók mentén, 300 gép segítségével végzik a munkát.


A Dunántúlon sem jobb a helyzet
Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel.


Mezőörsön az éjjel újabb árteret nyitottak meg, így ott lassú - óránként fél centiméteres - apadás kezdődött; eközben a lejjebb fekvő Bőnyben este óta tíz centit emelkedett a vízszint. Az előbbi településen 91, az utóbbin 56 embert kellett kitelepíteni eddig - mondta Horváth László hadnagy.
Rétalapra viszont csak e két településről vezet út, amelyet több helyütt elöntött a víz, így a faluba csak munkagéppel lehet bejutni. Onnan azonban nem jelentettek veszélyhelyzetet - tette hozzá.


Jelezte ugyanakkor: továbbra is érvényben van a 81-es út Pér és Mezőörs közötti szakaszára vasárnap este elrendelt lezárás, míg a közeli 82-es út több szakaszán a vízátfolyások miatt kellett sebességkorlátozást életbe léptetni.

2010-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite