2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonMásfél ezren elhagyták otthonaikat, 12 ezren a gátakon - Soha nem látott árvíz az ország tö

Másfél ezren elhagyták otthonaikat, 12 ezren a gátakon - Soha nem látott árvíz az ország több területén


Péntek reggeltől helikopterek segítenek Edelényben az árvízi védekezésben, a légi járművet a Bódva magasított töltése mentén átfolyó víz megfékezésére vetik be. Ez idáig mintegy másfél ezer embernek kellett elhagynia otthonát az ár- és a belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több településre nem lehet bemenni személyautóval, és tucatnyinál is több út járhatatlan.

edeleny2


Az elmúlt huszonnégy órában 12 ezren védekeztek a gátakon, a településeken. A legsúlyosabb a helyzet a Bódva által fenyegetett Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, de hasonló a helyzet a Hernád-mentén is - mondta az MTI-nek Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese.

Az MTI információi szerint a honvédség újabb erői segítenek majd a védekezésben.
A katonák mellett tűzoltók, polgári védelmisek, rendőrök, a Bódva, a Sajó és a Hernád áradata által fenyegetett települések lakói dolgoznak a gátakon, erősítik, magasítják őket. Edelényben a honvédség szállító helikoptereit is bevették a védekezésbe péntek reggel.

A megyében sok út járhatatlan. Várhatóan pénteken kora délelőtt a Sajó áradása miatt lezárják Miskolc határában az M30-as autópálya csomópontját, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megyét kettévágja a víz.
Az árvíz miatt pénteken reggel lezárták a forgalom elöl a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között, a megyében ezen kívül számos út járhatatlan - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

Abaújszántó belterületén a Szerencs patak áradása miatt teljes az útzár, a településen húsz családot kellett kiköltöztetni.

Nem lehet közlekedni a Tomor-Lak, az Alsóvadász-Monaj, a Meszes-Rakaca közötti úton. A Hernád áradása miatt zárták le Gibárt belterületén az utat. Ugyancsak a Hernád vize mossa a Hidasnémeti-Gönc, a Kiskinizs-Hernádkércs, a Fügöd-Hernádszentandrás közötti utat.

Nem lehet személyautóval behajtani Rakacaszendre, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba. Forgalomkorlátozásra kell számítani a sátroaljaújhelyi és a tornyosnémeti közúti határátkelőn, a 3-as számú főúton Novajidrány és Garadna térségében, Miskolc határában az M30-as autópálya lehajtójánál. Nem járnak a tiszai kompok, és a Sajón is szünetel a kompközlekedés.


Győr-Moson-Sopron megyében sem indult meg az apadás


Az esti, éjszakai esőzés miatt nem indult meg az apadás Bőnynél a Cuhai-Bakony-éren - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel péntek reggel.

Bogdány Balázs hadnagy tájékoztatása szerint az este már lassú és enyhe apadás kezdődött, de az újabb csapadék miatt csak egyetlen centimétert csökkenhetett a vízszint, mire újabb utánpótlást kapott.

A honvédség egységeivel és helyi önkéntesekkel támogatott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek most bordás megerősítéssel teszik ellenállóbbá a falun szélén álló homokzsákfalat.

2010-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite