2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMásfél milliárd forintból újították meg Salgótarján belvárosát

Másfél milliárd forintból újították meg Salgótarján belvárosát


Másfél milliárd forintos beruházásban újult meg Salgótarján városközpontja. Felújították a Múzeum teret, kulturális, közösségi és szórakoztató centrummá alakították az Apolló mozit, és megépült 238 felszíni parkoló is - ismertették a nógrádi megyeszékhely vezetői szerdán.

megujultsalgotarjanveroskozpontja

MTI Fotó: Komka Péter


A projektzáró sajtótájékoztatón Dóra Ottó (MSZP) polgármester és Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester a részletekről elmondta: a Salgótarján városközpontjának funkcióbővítő rehabilitációja című projekt az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának keretében valósult meg.


A fejlesztések 2012 késő őszén kezdődtek, és március végén fejeződnek be. A projekt megvalósítására az Európai Unió és a magyar állam 1,11 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, ez a csaknem másfél milliárd forintos beruházási összeg több mint 74 százaléka.


Az Apolló Moziból Apolló Centrum lesz, a háromszintes, multifunkciós létesítményt körülbelül két hónap múlva vehetik birtokba a salgótarjáni fiatalok a bútorok, berendezések beszerzése és a használatbavételi engedély megszerzése után. A centrum emeletén a 3D-s filmek vetítésére alkalmas 106 személyes moziterem mellett létrejött egy 71 székes artmozi-terem, és kialakítottak egy galériás, rendezvény- és konferenciateremként használható többcélú kulturális teret is. A földszinten kapnak helyet az ifjúsági tanácsadó iroda helyiségei. Az alagsorban élőzenés tér, drámapedagógiai műhely és zenei próbaterem mellett kiszolgáló helyiségek épültek.

 

megujultsalgotarjanveroskozpontja1

MTI Fotó: Komka Péter


A Múzeum téri rekonstrukció magában foglalta a térburkolat teljes cseréjét a vízszigeteléssel, a támfalak javítását és magasítását, a felszín alatti közművek teljes felújítását. Kiépítették a köz- és díszkivilágítást, felújították a lépcsőket, új térkövezést kaptak a parkolók, megújították a zöldfelületeket, kicserélték az utcabútorokat és elvégezték az akadálymentesítést. A 238 új felszíni parkolót a városközpont 12 területén alakították ki, 24 új parkolónak egy szervizút kiszélesítésével biztosítottak helyet.


A Múzeum tér rekonstrukcióját Szabó Márton építész tervezte, az Apolló Centrum átalakítási tervét Magyar Géza Ybl-díjas építész készítette. A centrum belsőépítésze a Ferenczy-díjas Somogyi Pál volt.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite