2020. július 2., csütörtök - Ottó
Keresés a tartalomban
NagyvilágMásodfokon több mint tizenhét évre ítélték a Parmalat volt elnökét

Másodfokon több mint tizenhét évre ítélték a Parmalat volt elnökét


Tizenhét év tíz hónap börtönre ítélte a bolognai fellebbviteli bíróság az eddigi legnagyobb olasz vállalati csődért felelősnek tartott Callisto Tanzit, az élelmiszeripari cég, a Parmalat egykori elnökét.

bíróság

Csak két hónappal enyhítette a szándékos csődokozásért és bűnszövetkezetért első fokon kért tizennyolc évet a másodfokú bíróság, mely kilenc év tizenegy hónapra ítélte a Parmalat volt pénzügyi igazgatóját, Fausto Tonnát is. Az ő esetében jelentősen enyhült az első fokon kiszabott tizennégy év börtönt. Tanzi ügyvédei nem nevezték meglepetésnek az ítéletet, hangsúlyozva, hogy a semmítőszékhez fordulnak. Addig is 72 éves védencük számára házi őrizetet kérelmeztek, erről a bíróság május 15-én dönt.

Egy korábbi perben, piaci csalásért, Tanzit további tíz évre ítélték. A Codacons fogyasztóvédelmi szövetség közleménye szerint Tanzi bebörtönzése nem elegendő, ugyanerre kellene ítélni a Parmalat hiányát éveken át "fedező" bankokat is. Az Olaszországban "tejkirálynak" nevezett Tanzit 2003-ban tartóztatták le.

Mint kiderült, a Parmalat kasszájából 14,5 milliárd euró hiányzott. Azóta a megromlott egészségű Tanzi több időt töltött kórházban mint börtönben. A bíróságon március 26-án tett kijelentésében úgy fogalmazott, örökre hordozni fogja az általa megkárosított személyek szenvedésének terhét.

A Parmalat 32 ezer kisbefektetőjének a pénze veszett el. 2009-ben az olasz pénzügyőrség százmillió euró értékben foglalt le a Tanzi-család birtokolta festményeket, többek között Van Gogh, Cézanne, Monet képeit. "A Tanzi-vagyon megmaradt, soha nem fogják megtalálni" - nyilatkozta az olasz televíziónak Sigfrido Ranucci, a svájci Credito Privato Commerciale hitelintézet volt igazgatója, aki szerint Tanzi és rokonai Dél-Amerikába menekítettek 30 millió eurót.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite