2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonMásodfokú árvízvédelmi készültség van az áradás miatt

Áradás vonul le a Murán


Áradás érte el a Mura magyarországi szakaszát az ausztriai vízgyűjtőterületen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt; másodfokú árvízvédelmi készültség mellett kedden késő délután várható a folyó szintjének tetőzése - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

dunaar

A Mura árhulláma vasárnap délutánra érte el a magyarországi szakaszt, kedd délelőtt Letenyénél 412, Murakeresztúrnál 416 centiméter volt a vízállás.

A folyón hétfő este másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, lezárták a zsilipeket, folyamatos a figyelőszolgálat. Muraszemenyénél ötszáz homokzsákkal védekeznek a kiöntés ellen.

Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat honlapján (www.ovisz.hu) az olvasható, hogy kedden 12 órakor 431 centiméter volt a vízállás Letenyénél, 13 órakor csökkenő vízhozam mellett 424 centimétert mutatott a vízmérce.

Az MTI tudósítója Muraszemenyénél azt tapasztalta, hogy az M70-es autóút folyó felőli árterületét teljesen elárasztotta a Mura, nem lehet látni a meder kanyarulatait, de az út másik, falu felőli oldalán is hosszan áll a víz. Az M70-es alatt átvezető muraszemenyei aluljárót szintén ellepte az áradás, azon nem lehet átkelni.

A vízügyi igazgatóság közölte: lezárták a zsilipeket, a gátőrök pedig folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, de műszaki szakemberek is a szükséges létszámban a helyszínen vannak. Muraszemenye településének a saját, önkormányzati védtöltésén zajló árvízvédekezéséhez - egy ellennyomó medence építéséhez - ötszáz homokzsákot biztosítottak, illetve az éjszakai munkavégzéshez ötven fáklyát is adtak a vízügyi szakemberek.

A Mura vízállása a szlovéniai Radgonánál és a horvátországi Muraszerdahelynél (Mursko Sredisce) már jelentősen csökkent, megkezdődött az apadás, az ezek alapján végzett számítások szerint Magyarországon késő délután, kora este várható a tetőzés.
A vízügyi igazgatóság a közleményben kitér arra is, hogy az árvíz miatt a Mura teljes szakaszán tilos a vízi túrázás.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-07-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite