2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
NagyvilágMásodik napja temetik Kim Dzsong Ilt

Második napja temetik Kim Dzsong Ilt


Második napja tart Kim Dzsing Il temetése Észak-Koreában. Az állami televízió felvételei alapján hatalmas tömeg, és alakzatban felsorakozott katonák búcsúztatják a „Kedves Vezetőt" Phenjan főterén.

Kim Dzsong Il

Szerdán sűrű havazásban kezdődött Kim Dzsong Il (KDI) észak-koreai vezető temetési szertartása. A december 17-én elhunyt politikustól két napos, nagyszabású szertartás keretében vesznek búcsút. KDI apja, Kim Ir Szen halála, 1994 óta irányította az országot.

Csütörtökön Kim Jong Nam, az ország - szimbolikus - második vezetője tartott beszédet, amelyen Kim Dzsong Un (KDU), az elhunyt diktátor fia, és kiszemelt örököse is részt vett. Az állami szerint KDU „a párt, az állam és a hadsereg legfelsőbb vezetője".
KDI „elvtárs hatalmas szive megszűnt dobogni... ez a hirtelen és korai távozása az eddigi legnagyobb csapás a pártra és a forradalomra" - mondta Kim Jong Nam beszédében. Emlékeztetett azonban arra, hogy Észak-Korea a „gyászt ezerszeresen nagyobb erővé és bátorsággá fogja alakítani KDU elvtárs vezetése alatt."

 

Egy magas rangú katonai vezető, Kim Dzsong Gak is beszédet intézett a tömeghez. Üzenetének a lényege az volt, hogy a koreai nép folytatni fogja KDI katonapolitikáját, amely abszolút prioritást biztosított a hadsereg számára.

Szerdán tízezrek álltak sorfalat a hóesésben KDI koporsója előtt - mutatta felvételei az állami televízió. A szertartás ünnepélyessége Kim Ir Szen 1994-es temetésére emlékeztetett. KDU, KDI harmadik fia könnyezve követte a koporsót szállító járművet - körülöttük katonák tízezrei lehajtott fővel emlékeztek meg az elhunyt diktátorról. KDU-t, aki - a feltételezések szerint - húszas éveinek a végén jár, és viszonylag kevés politikai tapasztalattal rendelkezik, nagybátyja, Csang Szong Tek kísérte a gyászmenetben. Elemzők szerint a „gyám" szerepét is betöltő rokonnak a jövőben komoly szerepe lehet abban, hogy KDU sikeresen megszilárdítsa a hatalmát.

 

A Kedves Vezető éppen hatalmának átadásán dolgozott, amikor elvitte a halál. A folyamat azonban nem volt teljes, ezért a szomszédos országokban riadót fújtak - Phenjan nukleáris arzenáljától tartva. A temetési szertartással kapcsolatban érdekesség lehet az, hogy KDI másik két fiát, Kim Dzsong Namot és Kim Dzsong Csolt nem lehetett látni a menetben.

Az eseményeken eddig egyetlen egy külföldi delegáció sem jelent meg, ámbár az ENSZ félárbócra eresztette a lobogóit. A világszervezet New York-i szóvivője szerint a lépést Phenjan kérvényezte, de egyébként is a normális protokoll része, egy államfő halála esetén.

 

Forrás: BBC/HÍR PORT24

 

 

2011-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite