2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMásodszorra tette le az esküt a polgármester

Másodszorra tette le az esküt a polgármester


somoskoivarA Nógrád megyei Somoskőújfalu képviselői a hétfői, másodszor megtartott alakuló ülésen már nem akadályozták meg a polgármester eskütételét, azonban rögtön elutasították a polgármester első - az alpolgármester személyére tett - javaslatát.


Október 18-án a hat képviselő közül négyen kivonultak, hogy megakadályozzák Lichner András (független) újraválasztott polgármester eskütételét. A falu vezetője ellen jelenleg hivatali visszaélés gyanúja miatt folyik nyomozás, mert félmillió forintot utaltatott át egy ismerősének, aki ezt az összeget később visszautalta.

A rendőrségi nyomozás előtt a testület vizsgálatot indított a polgármester ellen saját célú vásárlások és tankolások miatt. Ennek végén megrovásban részesítették és 367 ezer forint visszafizetésére kötelezték.

Lichner András 2010 júliusában - egészségi okokra hivatkozva - lemondott.

A hétfői, falugyűlésre emlékeztető, mintegy 150 helybéli részvételével zajló alakuló ülésen Murányi Sándor levezető elnök "Somoskőújfalu lakosságának igen jelentős része nevében" szerette volna "tisztázni az erkölcsi problémát", és kérte a polgármestert, hogy felolvashassák az ellene folytatott, általa aláírt vizsgálat jegyzőkönyvét. Megkérte arra is, hogy a település nyilvánossága előtt kérjen bocsánatot.

Lichner András azt mondta: "ha ezen múlik, és bármit elkövettem, azért mindenkitől bocsánatot kérek, de hogy mit követtem el, az egyelőre fikció. Úgyhogy majd amikor az ügy végére pont kerül, és az ügyben szereplő összes tény áll, akkor fogom engedélyezni."
Szerinte már azzal is törvényt sértett a testület, hogy a vizsgálat eredményét korábban nyilvánosságra hozták a helyi újságban.

A polgármester ezúttal letette az esküt, az öt független és egy Fidesz-KDNP-s képviselő maradt a teremben, de négyen elhagyták a helyüket, jelezve, hogy nem tudnak vele azonosulni.
A polgármesteri illetmény és juttatás jóváhagyása után a polgármester az alpolgármester személyére tett javaslatot, és mint mondta: nehéz helyzetben van, ebben a helyzetben egyetlen embert tud jelölni a képviselők közül.

Jelöltje azonban - volt felesége -, a független Gordos Andrea öt nem szavazatot kapott kettő igen ellenében. Mivel a polgármesternek több javaslata nem volt, azt mondta, a következő ülésig egyeztet a képviselőkkel.

Somoskőújfalu vezetője azt mondta: ha olyan önkormányzatok tudnak működni, ahol három-négy pártfrakció van, akkor ez is tud majd, minden konszenzus kérdése.
Arra a kérdésre, hogy a testületi vizsgálat eredményét miért nevezi fikciónak, ha aláírta a jegyzőkönyvet, azt válaszolta: "ez egy másik téma, ez nem lezárt téma".

Kapcsolódó cikkek:
Somoskőújfalu: nem akarnak a választott polgármesterrel együtt dolgozni >>>
Lemondott Somoskőújfalu polgármestere >>>

 

Nógrád24.hu

 

2010-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite