2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonMa tárgyal egymással Mesterházy és Gyurcsány

Ma tárgyal egymással Mesterházy és Gyurcsány

A pártelnök Mesterházy Attila és a korábbi miniszterelnök Gyurcsány Ferenc részvételével folytatódnak ma délelőtt azok a tárgyalások, amelyek témája a Gyurcsány-platform távozása az MSZP-ből.

gyurcsanyketto

A felek között a háttérben már két hete folyik egyeztetés az esetleges szétválás körülményeiről - ismerte el Varju László, a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója hétfőn az ATV-ben, tudatva, hogy a tárgyalásokon ő vezette a Gyurcsány-platform küldöttségét. A megbeszélésekről ugyanakkor érdemi információ nem szivárgott ki.

Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy személyes egyeztetésre hívja Gyurcsány Ferencet. A pártelnök-frakcióvezető akkor közölte: az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Ugyanakkor szavai szerint amíg 48-an a következő választásokig mindenképp az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus "másképp értelmezte" a nyilatkozatot, így továbbra is bizonytalanság uralkodik a szocialista pártban.

A pártelnök által kért nyilatkozatot ugyanis a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők is aláírták, Gyurcsány Ferenc azonban levelet küldött Mesterházy Attilának, tudatva, a nyilatkozat "nem jelent semmit azon túl, hogy az aláírás napján a frakció tagjai vagyunk, és az esetleges jövőbeni kilépésig azok is kívánunk maradni".

Mesterházy Attila arra hivatkozva kezdeményezte a találkozót, hogy megoldják az MSZP-nek súlyosan ártó helyzetet. Szerinte két lehetőség van, az egyik, hogy mindenki tudomásul veszi a többségi álláspontot, a másik, hogy aki erre képtelen, távozik az MSZP-ből és új formációt hoz létre. Szavai szerint Gyurcsányéknak mielőbb dönteniük kell.

A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalícióegy hónapja azt javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell. A párt választmánya pedig határozatot fogadott el, amely a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét taglalta.

Egy héttel ezelőtt a szocialista pártban működő platformok egyeztetésén a hétből hat tömörülés vállalta, hogy a többségi álláspontot minden ügyben elfogadva továbbra is az MSZP-ben marad, a Gyurcsány-platform ezt nem tette meg. A volt miniszterelnök újságíróknak arról beszélt, még nem hoztak végleges döntést arról, hogy elhagyják-e az MSZP-t, de elismerte, hogy a tanácskozáson nagyobb részt arról volt szó, mi a teendő a későbbi együttműködés érdekében akkor, ha távoznak. Döntést legkésőbb az MSZP november közepén esedékes kongresszusáig ígért.

Varju László, a DK igazgatója viszont az MR1-Kossuth Rádió aznap reggeli műsorában azt mondta: már lemondtak az MSZP megújításáról, és biztosra vette, hogy a szocialista frakcióból való távozásuk után képesek lesznek önálló képviselőcsoportot alakítani, vagyis meglesz az ehhez szükséges tíz politikus.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

Fotó : MTI

 

2011-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite