2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy: 2013-ra már mindenki érezheti az eredményeket

Matolcsy: 2013-ra már mindenki érezheti az eredményeket


Matolcsy GyörgyMár az idén is lesz adócsökkentés, majd 2011. január 1-jén életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer - mondta a Heti Válasznak adott interjújában Matolcsy György, a gazdasági miniszteri poszt várományosa, aki szerint bűnös felelősség terheli a jegybank vezetését és a Gyurcsány-Bajnai-kormányt azért, hogy tétlenül nézte a devizahitelek elszabadulását.


Meg kell menteni 900 ezer devizahitelest

A csütörtöki lapszámban a gazdasági szakember elmondta: az első pozitív jelekre a gazdaság terén legalább 6-12 hónapot kell várni, 2013-ra azonban már mindenki érezheti az eredményeket.

A leendő gazdasági miniszter kifejtette, közel 900 ezer devizahitellel rendelkező család veszélyeztetett helyzetét kell megszüntetni, a kilakoltatásokat fel kell függeszteni. Úgy vélte, nem lehet egy országot talpra állítani úgy, hogy közben emberek százezrei veszíthetik el fejük fölül a tetőt. A jegybank és a kormány felelőssége, hogy ilyen mérvű gazdasági kockázat lépett fel másfél millió embernél. Az új polgári kabinet megteszi mindazt, ami javíthat a helyzeten - mondta.


Matolcsy György közölte: a gazdaságpolitikai fordulatnak két szakasza lesz. Az első azonnal megindul a kormányváltással, az új kormányszerkezet kialakításával. Meghatározó döntéseket csak gyors, de alapos leltár után szabad hozni, amiből látni fogják, hogy az év közepén milyen azonnali változtatásokra lesz szükség, és lehetőség az adórendszerben, a bürokrácia leépítésében, a növekedés beindítására és a gazdasági versenyképesség megerősítésére.

A második szakasz 2011. január 1-jén veszi kezdetét, teljes körű adóreformmal, és egy új, a korábbihoz képest tágasabb, s forrásokban is gazdagabb Széchenyi-tervvel.
dócsökkentés és adóegyszerűsítés

Matolcsy György megerősítette: az idén lesz adócsökkentés.

Hozzátette, hogy a vállalkozók és munkavállalók vállát ma két teher nyomja: a túlzott bürokrácia és a túladóztatás, az egyik csökkentése pedig nem képzelhető el a második nélkül.

A szakember szerint az adórendszer gyökeres átalakítása az egyszerűségen, az adók számának és mértékének csökkentésén, valamint az adózók körének kiszélesítésén nyugszik majd. Január elsejétől életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer.

Matolcsy György beszélt a demográfiai problémákról is, amit csak adózási technikákkal nem lehet megoldani, de ezek nélkül sem. A népesedési fordulat eléréséhez öt feltételt sorolt fel: az elérhető otthont, a kismamák munkába való visszatérési lehetőségét, a munka világába, az adókedvezményeket, az óvodai és bölcsődei férőhelyek megduplázását, illetve azt , hogy legyen divat a gyerekvállalás.

Matolcsy György szerint a legfontosabb céljuk egy erős, hazai tulajdonú középvállalati kör felépítése, aminek érdekében átalakítják az állami beruházással foglalkozó intézményrendszert. Átvizsgálják a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyi és támogatásközvetítő vállalkozásait, tőkével is megerősítik a vidéken is jelentős helyismeretekkel rendelkező takarékszövetkezeteket, az energiahatékonysági programokat finanszírozó zöld bank pedig az MFB leányvállalat bankjaként alakulhat meg.


A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitel a gazdasági szakember szerint két szempontból is nyomasztó. Egyrészt a felvett összeg nagysága miatt, ami 80 százalék fölé ugrasztotta a magyar államadósságot a bruttó hazai termékhez képest, másrészt az IMF a leköszönő kormány megbízhatatlan számainak foglya. Elmondta: az IMF-en kívül már mindenki tisztában van a 3,8 százalékos államháztartási hiány tarthatatlanságával, és ha ezt sejtik is, nyilvánosan egyelőre nem mondhatják ki az új kormány megalakulásáig.

 

Forrás: Heti Válasz/Nógrád24.hu

2010-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite