2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy: 48 milliárdba kerülne a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése

Matolcsy: 48 milliárdba kerülne a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése


A jövőben jelentkező problémákat eredményezhet a nemzetgazdasági miniszter szerint a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése, amelynek maradéktalan megvalósítása a jelenlegi számítások szerint mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

matolcsigyorgy


Az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további - nagyrészt a jövőben jelentkező -, súlyos problémákat vethet fel - mutatott rá Matolcsy György egy szocialista képviselőnek adott, a parlamenti honlapon olvasható írásbeli válaszában, jelezve: a felvetés céljával alapvetően egyetértenek, ezért vizsgálják, miként lehetne megvalósítani azt.


A tárcavezetőhöz az MSZP-s Kiss Péter fordult kérdéssel a témában. Emlékeztetett: a KDNP - mivel az alacsony jövedelmű többgyermekes családok nem minden esetben tudják kihasználni a jelenlegi adókönnyítést - azt javasolta, hogy akik az adójukban nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt.


Matolcsy György válaszában közölte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát szakértői vizsgálatnak vetették alá, amely még tart. Számításaink jelenlegi állása szerint a szóban forgó felvetés maradéktalan megvalósítása mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek - írta, hozzátéve: mivel a javaslat céljával alapvetően egyetértenek, tovább vizsgálják a megvalósítás lehetséges módozatait.


"Ennek során arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a társadalombiztosítás rendszerében az egyéni járulékok megfizetésével a magánszemély állami szolgáltatásokra válik jogosulttá, ez a járulékfizetés alapozza meg például a nyugdíjra, az egészségügyi ellátásra és a táppénzre való jogosultságot is. Ezért az egyéni járulékok terhére biztosítandó bármilyen kedvezmény bevezetése további - nagyrészt a jövőben jelentkező - súlyos problémákat vethet fel, amelyeket szintén kezelni kell" - olvasható a miniszteri közlésben.


Matolcsy György kitért arra is: a javaslat "minden részletéről döntés még nem született", a bevezetés módjáról és idejéről az említett vizsgálatok eredményeinek függvényében adnak majd tájékoztatást azzal, hogy a miniszterelnök szeptember 10-i, napirend előtti felszólalásában rögzített 2014-es határidő irányadó.


A kormány továbbra sem mond le arról a politikáról - erősítette meg -, amely a gyermeket nevelő, dolgozó szülők munkabérének a gyermeknevelés költségeit fedező részét a családoknál hagyja, nem adóztatja meg. "Reményeink szerint a gazdasági fejlődés megindulásával növekedni fognak a jövedelmek is, és így minden szülő képes lesz arra, hogy az őt megillető családi kedvezményt a jelenlegi szabályok fennmaradása esetén is teljes összegben tudja érvényesíteni" - zárul a nemzetgazdasági miniszter írásbeli válasza.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite