2018. november 14., szerda - Aliz
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy: az előző kormány meghamisította a költségvetést

Matolcsy: az előző kormány meghamisította a költségvetést


Matolcsy György01Matolcsy a Bajnai-Oszkó hamispáros saját magukat leplezte le. Elmondták ugyanis, hogyan hamisították meg a 2010. évi költségvetést - véli a gazdasági miniszter, aki szerint úgy sikerült összehozniuk papíron a 2010-es 3,8 százalékos hiányt, hogy lényegében minden jelentős költségvetési bevételi tételt felülterveztek és minden nagyobb kiadási tételt alulterveztek, vagy egyszerűen kihagytak a költségvetésből.


Matolcsy György a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent írásában újólag megerősítette azt az álláspontját, hogy az előző kormány által benyújtott 2010-es költségvetés hamis számokon alapult és úgy véli: Bajnai Gordon és Oszkó Péter ezzel ellentétes állítását megfogalmazó közleményükben saját magukat cáfolták meg.


A volt kormányfő és a volt pénzügyminiszter vasárnapi közleményében hazugságnak nevezte, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. Azt írták: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.


A nemzetgazdasági miniszter ezzel szemben a napilapban azt írta: a tények azt mutatják, hogy az eredeti költségvetési törvényben 600-700 milliárd forintos óriási lyuk tátongott, tehát a 3,8 százalékos hiánnyal szemben 7 százalék körüli lett volna a hiány a kormány intézkedései nélkül.


Matolcsy a Bajnai-Oszkó "hamispáros" érvelésével szemben hangsúlyozza: a kormány február végi intézkedéseinek célja a 2013-14-es 3 százalék alatti államháztartási hiány beállítása, tehát a középtávon fenntartható pénzügyi egyensúly elérése. "Igazi beismerésnek" tartja a miniszter azt, hogy Bajnai és Oszkó szerint a 3,8 százalékos hiányhoz már 2010-ben kellettek volna azok, a mintegy 600 milliárd forintos kiadáscsökkentő intézkedések, amelyeket a kormány 2013-14-re tervez. "Ha ezekre szükség lett volna, akkor ezek nem voltak benne a Bajnai-Oszkó páros költségvetésében" - jegyzi meg Matolcsy György. Hozzáteszi: "Bajnai és Oszkó tehát világosan beismerik, hogy legalább 600 milliárd forint hiányzott az általuk 2009-ben a Parlament elé terjesztett 2010. évi költségvetésből".
Matolcsy György szerint a volt politikusok saját magukat leplezték le azzal, hogy elmondták, "hogyan hamisították meg a 2010. évi költségvetést".


"Úgy sikerült összehozniuk papíron a 2010-es 3,8 százalékos hiányt, hogy lényegében minden jelentős költségvetési bevételi tételt felülterveztek és minden nagyobb kiadási tételt alulterveztek, vagy egyszerűen kihagytak a költségvetésből" - írja a nemzetgazdasági miniszter. Hozzáteszi: a bevételi oldalon 230 milliárd forintos, a kiadási oldalon 215 milliárd forintos hamisítás történt. A kézzelfogható tételek mellett szépen felültervezték a társasági adóbevételt és néhány más adónem bevételét: "a papír elbírta".


A miniszter szerint Bajnai és Oszkó hamis költségvetési számokkal dolgoztak, és az új kormánynak egy azonnali pénzügyi csődhelyzetet kellett elhárítania. Ez sikeres volt, sőt a rendkívüli és szokatlan intézkedések révén a következő 2 év költségvetése is rendben van - fogalmaz. A 2013-14-es középtávú pénzügyi konszolidációhoz azonban szükség van egy új programra, erről tárgyal első olvasatban február 16-án a kormány és ezt véglegesíti majd a hónap végén. E program egy hosszú és gyökeres megújulás, egy strukturális reformfolyamat révén beállítja majd Magyarország középtávú 3 százalék alatti fenntartható költségvetési hiány szintjét - áll Matolcsy György írásában.

 

Forrás: Magyar Nemzet/HÍR PORT24

2011-02-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite