2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy: egy erős és ambíciózus reformprogram készül el februárig

Matolcsy: egy erős és ambíciózus reformprogram készül el februárig


matolcsy01Megkezdődött az Európai Unió Tanácsának első olyan miniszteri ülése, melyet a magyar elnökség ideje alatt hívtak össze. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi tárcák vezetőinek találkozója előtt nyilatkozva a gazdaságpolitikai koordináció erősítését nevezte a félév fő feladatának.


"Minden olyan témát reflektorfénybe helyezünk, amelynek eredményeképpen az unió erősebbé válhat" - fogalmazott a soros elnök a sajtónak.
A közvetlen magyar célokkal kapcsolatban elmondta: az elnökség lendületes indulást biztosít a gazdasági egyeztetési folyamatot új formában működtető, úgynevezett európai szemeszternek. A miniszter gyors előrelépést vár annak a hat jogszabálynak az ügyében is, amelyek a gazdasági kormányzáshoz kapcsolódnak.


A brüsszeli találkozón a magyar elnökség féléves programjának megvitatása mellett napirenden szerepel az európai szemeszter útnak indítása is. A fokozott egyeztetést célzó féléves folyamat kezdetét az éves növekedési felmérés elkészítése jelentette: ezt az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra.
A bizottság a következő időszak legfontosabb feladataiként a szigorú államháztartási konszolidációt, a strukturális reformok folytatását és a növekedést ösztönző intézkedéseket jelölte meg.


A magyar elnökség már üdvözölte a dokumentumot, megállapítva, hogy "a tíz pontból álló javaslat lehetővé teszi, hogy a tagállamok azonnal megkezdjék a tárgyalásokat a válságból kivezető, összehangolt és hatékony gazdaságpolitika kialakítására". Matolcsy György kedden is megerősítette, hogy a tapasztalatok azt mutatják, szükség van a gazdasági koordináció erősítésére az EU-ban. Hozzátette: meglátása szerint hosszabb távra kell koncentrálni.


A gazdasági szemeszter részeként a tagországok áprilisban nemzeti reformprogramokat nyújtanak be: a stabilitási, illetve a konvergenciaprogramokkal együtt ezek alapul szolgálnak majd a további egyeztetéshez, amely várhatóan júliusra fejeződik be.
Magyarország erős és ambiciózus nemzeti reformprogrammal rendelkezik majd február végére - tette hozzá a miniszter. A brüsszeli találkozón szó esik a bankszektorban tervezett újabb ellenálló-képességi próbákról, azaz stressz-tesztekről, az euróövezet stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus létrehozásáról, az egységes uniós belső piac továbbfejlesztéséről, valamint a Málta ellen túlzott deficit miatt folyó eljárásról is.


Az ülés előtt nyilatkozó miniszterek közül többen, például a svéd Anders Borg és a belga Didier Reynders az államháztartási konszolidáció fontosságára helyezték a hangsúlyt. Úgy vélték, ha az érintett euróövezeti országok sikeresen veszik fel a harcot az államháztartási hiánnyal, az segít megnyugtatni a piacokat is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite