2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy: fordulópont előtt áll a magyar gazdaság

Matolcsy: fordulópont előtt áll a magyar gazdaság


Matolcsy György szerint növekedési fordulat előtt áll a magyar gazdaság, aminek lehetőségét az teremtette meg, hogy sikerült rendbe tenni az állam pénzügyeit.

matolcsy1005


A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen egy lakossági fórumon kifejtette: a magyar gazdaság 2012-ben érte el a mélypontot, jövőre már növekedési és beruházási fordulat lesz. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy tervezhetjük a beruházás és a munkahelyteremtés jövőjét, ezt az teszi lehetővé, hogy rendeztük az állam pénzügyeit - jelentette ki a politikus.


2010-tól 160 ezerrel több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt, miközben a gazdasági növekedés nagyon alacsony volt - tudatta miniszter. Matolcsy György szerint a legkésőbb 2013 második felében elinduló gazdasági növekedés egyik jelentős forrása lesz, hogy a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Kabinet megmozgatta az uniós források „dermedt jéghegyeit".


A pénzpiac szereplői bizalmat szavaztak Magyarországnak: megveszik állampapírjainkat, méghozzá csökkenő hozamokkal. Az így felszabaduló forrásokat gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány. Jelenleg az állam évente 1300 milliárd forintot költ az adósság utáni kamatokra, ha ezt sikerül csökkenteni, 300-500 milliárdot beruházásokra fordíthat az ország - hangsúlyozta a nemzetgazdasági tárca vezetője.


2014 és 2020 között Magyarország visszatalál a 2000 körüli gazdaságfejlesztés útjára, ehhez megnyílik mintegy 6-7 ezer milliárd forintnyi uniós forrás. Ha képesek leszünk szövetséget kötni a most még „sértődött és morcos" magyarországi bankokkal újra hitelezni kezdenek - mondta Matolcsy György. A miniszter rámutatott, a német gyáripar visszatér Közép-Európába, és összefonódik többek között a magyar gazdasággal, és ez óriási lehetőségeket nyit meg.


A kormány gazdaságpolitikája kapcsán a politikus úgy fogalmazott: "kényszerűen korán jött forradalmárok vagyunk". 2010-ben a korábbi nyolc év döbbenetesen elrontott politikája következtében újítanunk kellett, azonnal meg kellett találnunk a válaszokat - tette hozzá. "Rá vagyunk arra kényszerítve, hogy az élet minden területén megújuljunk, és megtaláljuk a saját hagyományaink szerint élhető világot, amelyben sikeresek lehetünk" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite