2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy: nincs szükség megszorításokra

Matolcsy: nincs szükség megszorításokra


Matolcsy GyörgyA jövő évi hiánycél teljesítését segítik majd a pénzügyi szektort terhelő adók és az állami vállalatok rendbetétele.


A jövőre tervezett 3 százaléknál kisebb GDP-arányos államháztartási hiányt a magyar kormány megszorítások nélkül éri el, idén pedig tartja magát a 3,8 százalékos célhoz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új vezérigazgatójának beiktatásán.


A jövő évi hiánycél teljesítését segítik majd a pénzügyi szektort terhelő adók, a várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés, valamint az olcsóbb állam és közigazgatás megteremtése, és az állami vállalatok rendbetétele - mondta a miniszter.

Az idei hiányról azt mondta: "kőkeményen, következetesen és sikeresen tartjuk magunkat" az idei 3,8 százalékos hiányhoz.
Idén az első nyolc hónapban az államháztartási hiány 210 milliárd forinttal haladta meg a tervezett szintet, de a bankadóból szeptember végén és decemberben 200 milliárd forint folyik be a költségvetésbe - mondta a konkrét számokra utalva.


A Top30 a cél

A miniszter szerint a kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi. Vissza kell térni azokhoz az időkhöz, amikor 3 százalék alatti volt a költségvetési hiány, az államadósság csökkent, nőtt a foglalkoztatás, és az ország az első harminc ország között volt a versenyképességi rangsorban - emelte ki Matolcsy György.


Ha sikerül visszaszerezni a hitelességet, akkor Magyarország biztosítani tudja az államadósság stabil finanszírozását, és olcsóbbá tudja tenni azt. Matolcsy György szerint arra kell törekedni, hogy a befektetők keressék a magyar állampapírokat. Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK Zrt.) frissen beiktatott vezérigazgatója beszédében elmondta: rövidtávon azt tartja legfontosabb feladatának, hogy megtartsák magyar államadósságot finanszírozó befektetői kört, illetve hogy az ÁKK korábbinál is intenzívebb kapcsolatot tartson a piaci szereplőkkel.


Matolcsy reméli, hogy ennek eredményeképpen sikerül újabb befektetői csoportokat is megtalálni. Meg kell vizsgálni újabb értékesítési csatornákat is, és új elemekkel kell bővíteni az adósságkezelés eszközkészletét - mondta.
Pleschinger Gyula Szarvas Ferencet váltja az ÁKK élén, aki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója lett augusztus elsején. Az ÁKK új vezetője korábban több évig a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese volt, de irányította az OTP brókercégét, az OTP Értékpapír Rt.-t is.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite