2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMatolcsy: a gazdasági tárca holnaptól egyeztet az IMF és az EU delegációjával

Matolcsy: a gazdasági tárca holnaptól egyeztet az IMF és az EU delegációjával


Matolcsy GyörgyMatolcsy György a múlt szerdai kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: Magyarország új, elővigyázatossági hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal.


Megkezdődik az egyeztetés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) delegációjának vezetői és a magyar kormány között a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésével - nyilatkozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.


Hozzátette: 14 napig egyeztetnek a készenléti hitelprogram esedékes felülvizsgálatáról.


Magyarország még 2008 november elején állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal és Európai Unióval egy mintegy másfél éves készenléti hitelkeretről. A kormány arra hivatkozva kérte akkor a hitelkeretet a nemzetközi szervezetektől, hogy 2008 őszén "a globális pénzügyi piacokon bekövetkezett események a magyarországi pénzügyi piaci feszültségek felerősödését eredményezték (...) Ennek hatására a kormány és a Magyar Nemzeti Bank átfogó stratégiát dolgozott ki, amelynek célja a makrogazdasági politika megerősítése és a pénzpiaci nyomás csökkentése."


2008 novemberében a magyar kormány egy 17 hónapos időtartamú, 10,5 milliárd SDR (12,5 milliárd euró) összegű készenléti megállapodást kötött az IMF-fel, ezt egészítette ki egy másik megállapodás az Európai Unióval, amely 6,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosított Magyarországnak.


Az IMF szakértőivel egyetértésben, 2008 őszén a magyar kormány olyan gazdasági programot dolgozott ki, amelynek fő célkitűzései az állam finanszírozási igényének csökkentése és a költségvetési egyensúly hosszú távú fenntarthatóságának javítása, a hazai bankok megfelelő tőkeellátottságának és a belföldi pénzügyi piacok likviditásának fenntartása, valamint a bizalom megerősítése és a megfelelő külső finanszírozás biztosítása.


Magyarország azóta kezdeményezte, hogy a hitelkeret futamidejét kitolják ez év október elejéig, amit a nemzetközi szervezetek jóváhagytak, így az IMF hitelkeret futamideje (a lehívhatóság időszaka) 23 hónapra nőtt, és így 2010. október 5-ig szól.


Eddig Magyarország 2008. november 12-én 4,96 milliárd eurót, 2009. március 30-án 2,38 milliárd eurót, 2009. június 25-én 1,40 milliárd eurót, és 2009. szeptember 29-én 0,05 milliárd eurót hívott le a valutaalaptól.


Az EU hitelkerete 6,5 milliárd euró, a megállapodás időtartama 2 év, tehát 2010 novemberéig van Magyarországnak lehetősége arra, hogy az EU által biztosított hitelkeretet igénybe vegye.
Az uniós hitelkeretből az ország 2008. december 9-én 2,00 milliárd eurót, majd 2009. március 26-án újabb 2,00 milliárd eurót, és 2009. július 6-án 1,50 milliárd eurót hívott le.


A Világbank hitelkerete 1 milliárd euró, ezt még nem hívtuk le. A Világbank hitele azoknak a programoknak a megvalósítását segíti elő, amelyek a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntarthatóságát, valamint az egészségügyi szektor hatékonyságának növelését célozzák.
Az összes lehívásból 12,8 milliárd eurót az állam vett fel, 1,4 milliárd eurót a Magyar Nemzeti Bank. (A jegybankra vonatkozó adat tavaly június végi közlés.) Ebből jelenleg a jegybanknál van mint kormányzati betét 4,8 milliárd euró - az ez év május végi adatok alapján.


Matolcsy György a múlt szerdai kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: Magyarország új, elővigyázatossági hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal.
A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem készül lehívni újabb hitelrészleteket az érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből, a mostani megállapodás október 3-án jár le.

 


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2010-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite