2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMatolcsy: a válságadót nem lehet az emberekre terhelni

Matolcsy: a válságadót nem lehet az emberekre terhelni


Matolcsy GyörgyA nemzetgazdasági miniszter szerint senkit sem ér kár a magánnyugdíjpénztári átutalások felfüggesztésével.


A válságadót nem a családokra, nem az emberekre terhelik, és nem lehet azokat áthárítani - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. A válságadóval beállítható az idei 3,8 százalékos költségvetési hiány - tette hozzá. A miniszter szerint Magyarország számára a legfontosabb az, hogy a növekedés, a munkahely és a szabadságjogok, valamint az ország pénzügyei egyensúlyban legyenek. Ezeket a kérdéseket együtt kell kezelni.


Senkit sem ér kár a magánnyugdíjpénztári átutalások felfüggesztésével


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint egyetlen magánnyugdíj-pénztári tagot sem ér kár amiatt, hogy az állam 14 hónapra felfüggeszti átutalásait a magánpénztárak számára. A tárcavezető hangsúlyozta: a magánnyugdíjpénztári átutalások felfüggesztése havonta 30 milliárd forintos teher alól mentesíti az államot, amit a kormány az idén a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél tartására, míg jövőre a nagy gazdaságpolitikai áttöréseket segítő reformok végrehajtására használ fel. A miniszter kifejtette, hogy a 12 éve működik a magánnyugdíj rendszer, de a kormány nem elégedett vele, és el kell gondolkodni a jövőjén.


Matolcsy György aláhúzta: mindenkinek joga van szabadon dönteni arról, hogy az állami-, vagy a magánnyugdíj-pénztári tagságot választja, ugyanakkor szerinte az állampolgárok pénze az előbbi rendszerben van a legnagyobb biztonságban.


Matolcsy György kifejtette: azért van szükség második akciótervre, mert az első sikeres volt és folytatást igényel, hiszen a költségvetés egyensúlyát a 3,8 százalékos szinten kell tartani. "Közel 500 milliárd forintos lyukat örököltünk elődeinktől a költségvetésben. Ennek nagyjából a felét tömtük be az első akciótervvel. Most a válságadókkal, amelyekkel felelősséget kérünk további három szektortól, beállítjuk Magyarország 3,8 százalékos hiányát. Ezzel vagyunk képesek elindulni a pénzügyi függetlenség felé, leszünk képesek kitörni az adósságcsapdából és növekedési energiát adni a gazdaságnak, amelynek a vége sok-sok új munkahely" - mondta a miniszter.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite