2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMatolcsyék elárulták mekkora lesz a nem - megszorítás

Matolcsyék elárulták mekkora lesz a nem - megszorítás


Az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges keddi kormányhatározat intézkedéseinek 2012. évi hatása a GDP 0,1 százalékát, 2013-as hatása a GDP közel 0,4 százalékát éri el - válaszolta Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a szerdai online tájékoztatón a portfolio.hu kérdésére.

matolcsy01


A 2012-re tervezett megtakarítási intézkedések megközelítőleg 30 milliárd forintot tesznek ki. A helyettes államtitkár közölte: a kormány célja a 2012. évi 2,5 százalékos és 2013. évi 2,2 százalékos hiánycél teljesítése. A határozat elsődlegesen a 2013. évi hiány elérésére fókuszál, néhány területen ugyanakkor a döntően 2013. évi hatású változtatásokat már 2012-ben el kell kezdeni.

Egy másik újságírói kérdésre, amely a gyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozott, Banai Péter Ernő azt válaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékű megtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározat szerint készítendő előterjesztések és a kormány döntése alapján határozható meg.

A kormány nem hajt végre kiigazítást a költségvetésen, és annak elfogadott irányán sem változtat, célkitűzése továbbra is az, hogy az államháztartás hiánya tartósan a GDP 3 százaléka alatt maradjon és évről évre csökkenjen. Mindezt strukturális intézkedésekkel kívánja elérni a kabinet - válaszolta korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére.

Az MTI azt követően kérdezte meg az NGM-et, hogy a Magyar Közlönyben kedden megjelent: több olyan intézkedésről is határozott a kormány, amely az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges. A minisztereknek javaslatot kell tenniük egyebek mellett a gyógyszertámogatások idei és a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának - a 2012-eshez viszonyított - csökkentésére, legkésőbb 2013 közepéig pedig be kell vezetni az elektronikus útdíjfizetési rendszert. Rögzíti a dokumentum a kormányzati beszerzési stopot is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite