2019. június 21., péntek - Alajos
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy még hétfőn hozzálát a Fidesz kéréseinek beépítéséhez

Matolcsy még hétfőn hozzálát a Fidesz kéréseinek beépítéséhez


Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy tárcája még hétfő délután kezdje meg a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumainak kidolgozását. A kormányfő ezt a Fidesz-KDNP hétfő délelőtti frakcióüléséről távozóban közölte újságírókkal.

Matolcsy György001

Matolcsy György


Orbán Viktor azt is kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az így megszülető előterjesztések egy részét legkésőbb szerda délutánig, egy másik részét pedig július 9-ig nyújtsa be a parlamentnek, így a Ház úgy kezdheti meg a nyári szünetet, hogy a kis- és középvállalkozások, az 55 évnél idősebbek, a 25 évnél fiatalabbak munkáját, valamint a fizikai munkát végzőket segítő javaslatok már az Országgyűlés előtt fekszenek. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezeket a fontos programokat nem lehet egyetlen évre bevezetni, hanem 3-4 éves programokban kell gondolkodni.


Arra a kérdésre, hogy lesz-e minderre keret és honnan, a miniszterelnök azt válaszolta: "ne szaladjunk előre, ezt majd szerdán, illetve július 9-án meg fogjuk látni". Megjegyezte ugyanakkor, örül annak, hogy a Fidesz-frakció nem "egy az egyben" fogadta el a kormány 2013-as költségvetési törvényjavaslatát, hanem - miközben jónak ítélte azt - jelezte, van néhány olyan fontos társadalmi cél, amelyet a büdzsének meg kell valósítania.


Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint a kormánypárti képviselőcsoport védelmet kér a kabinettől az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak, tehercsökkentést sürget az ötmillió forint alatti bevételű önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, továbbá azt kéri, a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezményeknél, a nehezebb helyzetben lévő régiókat segítve ezzel.


Orbán Viktort arról is faggatták az újságírók, hogy az új jegybanktörvény-módosítás parlamenti elfogadása elég lehet-e az IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Erre a kormányfő azt mondta, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások a magyar kormány és a magyar törvényhozás részéről már sokkal korábban is megkezdődhettek volna. "A magyar jegybank függetlensége, összevetve más európai országok szabályozásával, mindig is az élvonalba tartozott; tehát a mostani módosításoktól függetlenül a jegybank függetlensége eddig is garantálva volt Magyarországon, tehát ez az én fejemben sohasem jelentette a tárgyalások megkezdésének valódi akadályát" - közölte, hozzáfűzve, hogy "ha valaki tárgyalni akar, akkor tárgyal".

ezo_banner

HIRDETÉS


Arra az újságírói kérdésre, hogy Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárnak a korábbi nyilatkozatai után van-e helye a Fidesz-frakcióban, a pártelnök-miniszterelnök azt felelte: "most ott ült". Az új büntető törvénykönyvről (Btk.) szólva - amelyről a tervek szerint hétfő este szavaz az Országgyűlés - Orbán Viktor arra kérdésre, miszerint tart-e attól, hogy Áder János köztársasági elnök a zárószavazás előtti módosítások miatt esetleg "visszadobja" a Btk.-t, azt mondta: nem számít arra, hogy gond lenne a benyújtott módosító indítványokkal a kódex államfői ellenjegyzésekor.


Kijelentette: az új Btk. rendkívül fontos, súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelműen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite