2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy szerint nem vet ki újabb adót a jövedelmekre a kormány - íme a részletek

Matolcsy szerint nem vet ki újabb adót a jövedelmekre a kormány - íme a részletek


Július elsejétől vezetik be a távközlési adót a kormány szerdai döntése szerint - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányülést követő tájékoztatón Budapesten. A nemzetgazdasági miniszter közölte azt is, hogy a kormány kivezeti a bankadót, a jövedelem típusú adóknál pedig nem várható további emelés.

matolcsy_0509

A gazdasági miniszter elmondta, hogy havonta az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot kell fizetniük, cégek esetében a korlát 2.500 forint havonta. Az adó a távközlési cégeket terheli.

A miniszter szerint a szolgáltatók megpróbálják majd áthárítani az adót a lakosságra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni, illetve "technikailag is nagyon nehéz megoldani". Példaként a bankadót és a baleseti adót hozta fel, ahol szintén voltak ilyen kísérletek, de végül díjcsökkenés történt, nem áthárítás.

Giró-Szász András kormányszóvivő hozzátette: a távközlési adó átlagosan 300 forinttal terhel egy előfizetőt.

Matolcsy György jelezte, hogy minden részletről a parlament dönt majd, és az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés.

A miniszter elmondta: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy befejezi az államháztartás átalakítását és a költségvetés konszolidációját. A kabinet három új adót bevezet, miközben hatot megszüntet, az újak fogyasztási, forgalmi típusúak lesznek, s lehetővé teszik a jövedelemadók csökkentését.

Matolcsy György szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 arról szól, milyen lesz a világ akkor, ha kivezetik a krízisadókat és a bankadót, tudja-e akkor Magyarország tartani a költségvetési fordulatot, a 3 százalék alatti hiányt. Úgy vélte, igen, mivel az államháztartás teljes újjászervezésével mindig és stabilan 3 százalék alatti mutatót tud majd tartani az ország.

Szólt arról, hogy sokan kritizálják az országot, amiért nem kiszámítható a költségvetési politikája, különösen az adóoldala. "Most azonban olyan helyzetben vagyunk, hogy befejezhetjük az államháztartás konszolidációját és stabillá alakíthatjuk a bevételi és kiadási szerkezetet" - mondta.

Ennek fontos része az adómértékek csökkentése, egyes adótételek kivezetése. Elmondta: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma. A mostani döntések nyomán jövő év elejére 51-re csökken az adónemek száma.

Kiemelte, hogy további emelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, mert "elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók".

Elmondta azt is, hogy a társasági adórendszer 3 kulcsos lesz, a 10 százalékos és a 19 százalékos mellett lesz egy 30 százalékos is az energiaszektor és a közműszektor számára.

Matolcsy György kérdésekre válaszolva jelezte: a növekedés és a foglalkoztatás szempontjából 2012 a legnehezebb éve a magyar gazdaságnak, részben azért is, mert az unió több tagállamát is gazdasági visszaesés sújtja az idén és még jövőre is. Hozzátette: a helyzet azért is nehéz, mert most térünk át a hitelbuborékból élő világból egy megtakarításból elő világra.
Kivezetik a bankadót

A kormány úgy döntött, valóban kivezeti a bankadót és a krízisadókat; 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik - ismertette a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette ugyanakkor: ha az EU-ban lesz akkor bankadó, a magyar kormány is megfontolja újbóli bevezetését.

Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési adót, a pénzügyi tranzakciós adót és az egységes biztosítási adót. A most elfogadott intézkedésekkel az államháztartás hiánya a következő években 3 százalék alatt marad - tette hozzá.

"Elértük a szintet"

További adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók - mondta Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón.

 

matolcsy_0509_001

Egy ezrelék tranzakciónként

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz, hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakcióból egy 130 ezer milliárd forintos körre terjed ki, ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek - mondta Matolcsy a tájékoztatón.

Kiemelte, hogy az adó alanyai a bankok, illetve a pénzintézetek lesznek. Kérdésre válaszolva Matolcsy György közölte: a kormány azzal számol, hogy a bankok az éles verseny miatt nem tudják majd az ügyfelekre áthárítani az adót.

A miniszter elmondta, hogy a pénzügyi szektorban folyó teljes tranzakciós összeg 600 ezer milliárd forint, de például az MNB és a Magyar Államkincstár forgalmára nem terjed ki a tranzakciós adó.

A kormány, egyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, a vállalatok közötti 5 millió forintnál nagyobb összeg esetében kötelezővé teszi a banki átutalást annak érdekében, hogy erősítse a gazdaság fehéredését - mondta Matolcsy György. A miniszter jelezte azt is: ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó.

A Bankszövetség azt kérte a szakértői egyeztetés során, hogy a tranzakciós adó a magánszemélyeket terhelje, de ezt a javaslatot a kormány nem támogatta - felelte az MTI kérdésére Matolcsy György, aki azt is elmondta, hogy 2012-2013-ban évente 500-600 milliárd forinttal nő a költségvetés adóbevétele, ami lehetővé teszi, hogy a jövedelmet terhelő adók később csökkenjenek.

Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót. Ettől az adónemtől 15 milliárd forint bevételt vár a kormány - tette hozzá.

Az MSZP szerint a kormány kudarcot vallott

A kormány a szegény emberekkel fizetteti meg sikertelenségének, gazdaságpolitikai kudarcainak az árát - így értékelte a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő három adónem bevezetését az MSZP. Józsa István frakcióvezető-helyettes szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a baleseti és a telefonadó, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése - amiről szerdán döntött a kormány - újabb megszorítást, méltánytalan és igazságtalan adóemelést jelent.

Véleménye szerint hazugság, hogy ez a gazdaságpolitika a növekedés felé vezet, és a kormány két év alatt egyetlen célját sem érte el. Mint mondta, igazságtalan, hogy a kormány megadóztatja a telefonálást és a fizetések felvételét is. Hozzátette: egyértelmű, hogy a vállalatok ezeket a terheket áthárítják majd az ügyfeleikre. Azt pedig csúsztatásnak nevezte, hogy a kormány a jövedelmek helyett a fogyasztást adóztatja, az új adónemek ugyanis döntően a szegények terheit növelik.

Józsa István szerint a francia választások eredménye azt igazolja, mára Európában is belátták, hogy a kizárólag megszorításokra épülő gazdaságpolitika nem vezet eredményre, nem hoz növekedést. Ezért azt sürgette, hogy a kormány az újabb adóemelések helyett hívjon össze gazdasági csúcsot, ahol megvitathatják a növekedést célzó szakmai javaslatokat.

Az LMP szerint "csak a körítés változik"

Az LMP véleménye szerint nem történik érdemi változás az adórendszerben, a kormány újra csak látszatintézkedéseket tesz - reagált a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentettekre Vágó Gábor. A politikus parlamenti sajtótájékoztatóján kijelentette: az egykulcsos adó megszüntetésére és az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésére lenne szükség.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy "habár a körítés változik, de a lényeg ugyanaz maradt", mert a Matolcsy György által vezetett nemzetgazdasági tárcától továbbra is csak kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát lehet várni. Szavai szerint hiába nevezik át az adófajtákat és fogalmaznak meg új kulcsokat, a kormányzat ugyanazokra a szektorokra vetne ki ugyanakkora adókat, amit majd a végfogyasztóknak, vagyis az egyszerű embereknek kell megfizetniük.

Megismételte pártjuk többször is hangoztatott álláspontját, amelyik szerint érdemi változást csak az egykulcsos adó kivezetése jelentene. Az így befolyó összegeket az LMP szerint gazdaságélénkítésre kellene fordítani.

A képviselő hangot adott annak a meglátásának, hogy az Európai Bizottság, az IMF és a vezető európai gazdasági hatalmak már nem a költségvetési hiány alacsonyan tartását, hanem a növekedést és munkahelyteremtést tekintik a fő célnak. Szavai szerint ezek elérésének a legjobb eszköze a munkát terhelő járulékok csökkentése lenne. Hozzátette, hogy Magyarországon viszont ezek helyett "megszorítások vannak (...) és az adófizetőket újabb és újabb sarcokkal terhelik".

Végül kijelentette, hogy Matolcsy György "egy fikarcnyit nem haladt előre abban", hogy hogyan lehetne csökkenteni a kisvállalkozások terheit. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányszóvivői tájékoztatón arról sem lehetett hallani, hogy hogyan lehetne betemetni az elmúlt két évben kialakult társadalmi szakadékot vagy hogy hogyan állítható növekedési pályára a gazdaság.

A Jobbik a Magyarországra látogató külföldiek miatt is aggódik

A Jobbik szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentése az adóváltozásokról azt jelenti, hogy "újabb fékeket kap a magyar gazdaság és a kormány újabb terheket tesz a magyar emberekre" - reagált Volner János frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a kormánynak szerinte semmilyen ötlete nincs az ipari és mezőgazdasági termelés, valamint a turizmus fellendítésére, pedig a Jobbik szerint ezek az ágazatok tudnának külső jövedelmet csatornázni a magyar gazdaságba.

Hangsúlyozta: a kormány "ötlettelensége" és ez az"adóprés" már nemzetközi szinten is kimagasló, hiszen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb statisztikái szerint Magyarország az árukat és szolgáltatásokat terhelő adók tekintetében első, az átlagjövedelmet terhelő adók között pedig harmadik a tagállamok között.

Ráadásul Volner János szerint a most bejelentett változásokkal a kormány csak konzerválja a magyar gazdaság leszakadását és a gazdasági fejlődés potenciáljának tartósan alacsony szintjét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Kovács Attila

 

 

2012-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite