2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonMatolcsy távozását követeli az MSZP az inflációs adat és a GDP-csökkenés miatt

Matolcsy távozását követeli az MSZP az inflációs adat és a GDP-csökkenés miatt


Az MSZP szerint a júliusi inflációs adat és a gazdasági visszaesés miatt távoznia kell Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

matolcsigyorgy

Matolcsy György


Józsa István, a szocialisták gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a múlt hónapban 5,8 százalékos pénzromlásért és a bruttó hazai termék 1,2 százalékos csökkenéséért egyaránt a Matolcsy-féle gazdaságpolitika tehető felelőssé. Az MSZP ezért azt sürgeti, hogy a "a tündérmesék világában álmodozó" Matolcsy Györgyöt a szocialisták által javasolt gazdaságpolitikai fordulatra képes tárcavezető váltsa.


A politikus hangsúlyozta, hogy az infláció a másfélszerese a kormányváltáskor mértnek, és lényegesen nagyobb a kormány várakozásánál, hiszen az idei költségvetés 4,2 százalékos inflációval számol. Az átlagosnál is jobban nőttek az élelmiszer- és az üzemanyagárak, nagyobb mértékben drágult a háztartási energia, a távfűtés például 8,4 százalékkal - folytatta.


Józsa István szerint a második negyedéves GDP-adat világossá tette, hogy a magyar gazdaság tartós recesszióba süllyedt. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormányváltás óta romlott az ország versenyképessége, csökkent a befektetői bizalom, a különadókra épülő gazdaságpolitika miatt pedig lényegében leállt a hitelezés.


Arra, hogy a GDP-csökkenés hírére a nemzetgazdasági tárca közölte, 2013-tól folyamatos javulásra számít az ipari beruházásoknak köszönhetően, az MSZP-s politikus úgy reagált, hogy ezzel szemben a beruházási ráta húszéves mélypontra süllyedt, s az Európai Unióban itt a legalacsonyabb.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite