2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonMától drágább a chips a kóla és az energiaital!

Mától drágább a chips a kóla és az energiaital!


A mai naptól húsz forinttal drágul a chips, tízzel a kóla az új adórendelet szerint. A helyzet meglehetősen kusza: a gyártók kiskapukat keresnek, az eladók szerint a multiknak kedvez a döntés.

hamburgeradoegy

Mit tartalmaz a törvény? Az üdítő- és az energiaitalok, az előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítő után szeptember 1-jétől népegészségügyi termékadót - a köznyelvben chipsadót - kell fizetni.

Milyen árukat érint? Az üdítőitalokat 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalomnál terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a 10 milligrammot. Az üdítőitalok adója literenként 5, az energiaitaloké literenként 250, a süteményeké kilogrammonként 100, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint. A kormány 20 milliárd forintos adóbevételre számít.

Az egyik, chipseket gyártó élelmiszer-ipari cég illetékese azt mondta: a törvényt nem lehet azzal kijátszani, hogy külföldön gyártott, extra adóval nem sújtott termékeket hoznak be, ugyanis a „chipsadót" az első magyarországi, áfafizetési kötelezettséggel járó értékesítés után kell fizetni. Megoldást az adó alá eső termékek „lightosítása", azaz könnyűvé tétele jelent, melyek kevesebb cukorral vagy sóval készülnek majd. A cég egyik - neve elhallgatását kérő - beszállítója pedig úgy vélte: az árak növekedésével az ő állásuk is veszélybe kerülhet.

- Senki sem tudja, hogy menynyivel esik vissza a forgalom. Sok boltban előre felhalmoztak a chipsekből (ezek után még nem kell adót fizetni - a szerk.), de a szeptemberi megrendelések már biztosan visszaesnek. Mindez a multikat hozza előnybe a kisboltokkal szemben, hiszen cégeiknek volt pénzük nagy tételben a nyáron raktárra felhalmozni a még adómentes tasakokból.

De hova lett a hamburger az adóból? A törvénytervezet eredetileg ilyen néven híresült el, ám a húspogácsás szendvics után végül - a gyártók lobbijának köszönhetően - mégsem kell népegészségügyi termékadót fizetni.

Mi változik még ma?

- A bérpótló juttatás helyébe a foglalkoztatást helyettesítő támogatás lép. Nem igényelheti, aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban vagy nem keres állást, illetve nem fogadja el a felajánlott munkát.

- Az álláskeresési járadék 270 napról 90 napra csökken. Négy évről öt évre nő a számbavételi időszak, valamint 1 nap folyósítási időhöz az eddigi 5 nap jogosultsági idő helyett 10 nap kell.

- A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére szeptember elsejétől - attól függően, hogy igényel- e szakképesítést a munkakör betöltése - 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta.

- Szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai.

- Beépül a lakásfenntartási támogatásba a szociális gáz- és távhő-ártámogatás. Ez az önkormányzatoknál igényelhető.

 

Forrás: borsonline.hu / HÍR PORT 24

 

2011-09-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite