2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonMátrai vízfertőzésveszély - Várják a vizsgálatok eredményét, még nem iható a víz

Mátrai vízfertőzésveszély - Várják a vizsgálatok eredményét, még nem iható a víz


A szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket a szennyeződések megszüntetésére az öt mátrai településen, de amíg a vett minták nem igazolják a beavatkozás eredményességét, az ivóvíz nem fogyasztható - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. pénteken az MTI-vel.

vízcsap


A szolgáltató szerdán jelentette be, hogy szennyeződés miatt csak forralás után iható a vezetékes ivóvíz öt hevesi településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón. Colifertőzéshez köthető megbetegedés eddig nem történt a térségben. Az ÉRV Zrt. közleményében azt írta: "megtörténtek a műszaki beavatkozások közkifolyók szennyeződések megszüntetésére és folyamatban van az intézkedések hatékonyságát igazoló vizsgálatok elvégzése."


A tájékoztatás szerint megtették az intézkedéseket a szennyezettséggel érintett közkutak fertőtlenítésére, és mintákat vettek, hogy ellenőrizhessék a beavatkozások sikerességét. Az eddigi eredmények biztatóak, "de ezzel kapcsolatban bizonyosságot csak a vizsgálati idők teljes letelte után lehet kijelenteni" - olvasható a közleményben. Kitértek arra is, hogy közben tovább dolgoznak a probléma forrásának feltárásán, az eddigi megállapítás szerint a szennyeződések fő oka a közkifolyók - esetlegesen tájékozatlanságból eredő - nem megfelelő használata, illetve a szinte egyáltalán nem történő használata.


Az ÉRV Zrt. előző napi tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet: "az esetek kivizsgálása közben egyre több az arra utaló jel, hogy a problémát a közkifolyók rendszertelen, illetve nem megfelelő használata okozta, de a gondatlanság mellett továbbra sem zárható ki a szándékosság. Egyes jelek arra utalnak, hogy akár szabálytalan módon előfordulhatott például kerti medence töltése is az adott közkútról."


Kiemelték, hogy az öt településen egyszerre jelentkeztek a problémák, a környező településeken azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki. Az öt hevesi település lakóinak lajtos kocsikból és zacskózva is biztosítják az ivóvizet. A colibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-07-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite