2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMátraverebély község utóellenőrzését zárta le az ÁSZ

Mátraverebély község utóellenőrzését zárta le az ÁSZ


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte Mátraverebély Község Önkormányzata utóellenőrzését. Az ÁSZ még a 2007-2011. közötti időszakban értékelte az Önkormányzat vagyongazdálkodása szabályszerűségét, a mostani utóellenőrzés pedig a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési terv végrehajtásának értékelésére irányult. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervben előírt 17 időszerűvé vált feladat közül 1-et határidőben, 3-at határidőn túl hajtott végre, 13-at pedig nem teljesített.

matraverebely11

Az Alaptörvényben és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben (Nvtv.) meg-határozott, a nemzeti vagyonnal való átlátható és felelős gazdálkodás követelményeinek az Ön-kormányzat gazdálkodásában érvényesülnie kell. Az Nvtv. alapján a nemzeti vagyongazdálkodás feladatai közé tartozik a nemzeti vagyonnak az önkormányzat mindenkori teherbíró képességéhez igazodó, elsődlegesen a közfeladatok ellátásához szükséges, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetése, értéknövelő használata, hasznosítása és gyarapítása.

A Nógrád megyei Mátraverebély önkormányzatánál most lezárult utóellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az ellenőrzött önkormányzat a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat végrehajtotta-e. Az ellenőrzött időszak az ÁSZ jelentés közzétételének napjától az utóellenőrzés megkezdésének napjáig tartó időszak volt.

Az Önkormányzat az összeállított intézkedési tervet az előírt határidőn belül megküldte az ÁSZ-nak. Az utóellenőrzés megállapításai szerint az intézkedési terv 17 feladata közül 13-at nem hajtottak végre, így az ÁSZ által korábban a vagyongazdálkodás és belső kontroll működésének területén azonosított hiányosságok jelentős része továbbra is fennáll. Az intézkedési terv feladatainak végrehajtásáról a jogszabályban előírt nyilvántartást nem vezették. Az intézkedési tervben előírt feladatok teljesítését az alábbi táblázat részletezi:


Önkormányzat Az intézkedési tervben előírt időszerűvé vált feladatok száma Ebből az utóellenőrzés megállapítása szerint:

Időszerű az intézkedés, ha annak végrehajtása a szabályszerű vagyongazdálkodás megteremtése, illetve fenntartása, valamint a szabályozásbeli hiányosságok megszüntetése érdekében indokolt.

Végrehajtottnak minősült az intézkedés, ha azt dokumentáltan, az ÁSZ által elfogadott intézkedési tervben előírt tartalommal hajtották végre. Részben teljesült, ha nem az előírt tartalommal és/vagy gyakorisággal intézkedtek. Nem végrehajtott, ha az intézkedési tervben foglaltakat elmulasztották, vagy dokumentálásáról nem gondoskodtak.

Az utóellenőrzés nem terjedt ki a megtett intézkedések működési folyamatokba való beépülésének és azok alkalmazásának ellenőrzésére, ezért a végrehajtott intézkedésekkel elért eredmények fenntartása érdekében szükséges az intézkedéseknek a működési folyamatokban való érvényesítése. Az utóellenőrzésről szóló jelentés megtalálható a www.asz.hu honlapon.


Forrás: ÁSZ/NÓGRÁD24

 

2016-03-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite