2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
KultúraMatyó lakodalom, mediterrán ritmusok - háromnapos fesztivál kezdődik Mezőkövesden

Matyó lakodalom, mediterrán ritmusok - háromnapos fesztivál kezdődik Mezőkövesden


matyó népviseletA pénteken kezdődő matyófesztivál 1970-es évekre nyúlik vissza, eleinte kétévente, később pedig évente rendezték meg a nemzetközi hagyományőrző találkozót.


Görög, grúz, indiai, kongói, tajvani, szenegáli táncegyüttesek kalauzolják a résztvevőket a Távol-Kelet és Közép-Afrika világába az idei Matyóföldi Folklórfesztiválon a Borsod megyei Mezőkövesden.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényen számos, érdekes programmal várják az érdeklődőket.

Vérpezsdítő mediterrán esttel kezdődik a Matyóföldi Folklórfesztivál, a mediterrán ritmusokat görög és török együttesek "szolgáltatják", majd a Távol-Kelet és Közép-Afrika egzotikuma, az indiai és kongói együttesek bemutatója kápráztatja el a közönséget és mindezt "levezethetik" a Nemzetek táncházában, amelyre a Táncpajtában kerül sor - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szombaton igazi matyó lakodalmas várja az érdeklődőket, amelyet a Hadas városrészben tartanak. A mulatságba érkeznek vendégegyüttesek: fellépnek budapesti, zilahi, újtikosi csoportok és természetesen a helyeik, így a Matyó Néptáncegyüttes és a Matyó Népi Együttes közös műsorát is láthatják.
Vasárnap zenés-táncos felvonulással ér véget a nem mindennapi mulatság, a főtértől a Kavicsos-tóig minden vendégegyüttes részvételével. A fesztivál gáláját a matyó főváros sportcsarnoka előtti színpadon tartják, ahol a résztvevőket juhtúrós kemencés lepény várja majd.

A fesztivál három napján óriásfotók kiállítása látható a Fotófesztivál-Fesztiválfotó pályázatra beérkezett néptáncos anyagból.

A mezőkövesdi Matyó Folklórfesztivál története az 1970-es évekre nyúlik vissza, eleinte kétévente, később pedig évente rendezték meg a nemzetközi hagyományőrző találkozót. A szervezők minden évben több ezer érdeklődőt várnak a matyó főváros Hadas városrészébe, ahol sok kísérőrendezvény is színesíti a programot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite