2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonMa újra bedurvulhat a svájci frank

Ma újra bedurvulhat a svájci frank


A svájci frank jelentheti: a svájci valuta erősödésének egyelőre semmi sem áll az útjában. Szakemberek szerint a franknál a 220 forint az ingerküszöb, ahol már mindenképpen lépniük kell jegybankoknak, hogy csillapítsák a kedélyeket.


Szerda reggel a forint 286,99/euró volt vételi oldalon, kissé erősebb a keddi késői 287,31/eurónál. A svájci frankkal szemben 217,03/franknál tartott, ez 0,28 százalékkal jobb a kedd estinél.


A forint számára a fő veszélyt szerdán is a svájci frank jelentheti: a svájci valuta erősödésének egyelőre semmi sem áll az útjában -írta elemzők véleményét idézve szerda reggel a Dow Jones hírügynökség.
A svájci frank kedden is rekordot döntött az euróval szemben 1,3165/eurón, és a forinttal szemben is, 218,11 forinton. A térségi valuták gyengeségéhez továbbra is hozzájárul, hogy Romániában bizonytalan a deficitcsökkentő intézkedések és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatásának sorsa.


A forint kedden 0,49 százalékkal, a zloty 0,06 százalékkal, a cseh korona 0,04 százalékkal romlott az euróval szemben.
Szántó András, az Equilor devizaüzletág-vezetője elmondta: a mostani rekorderős frank akkor okozna komoly gondokat, ha tartósan berendezkedne ezen a szinten.


Király Júlia, a jegybank alelnöke a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a magyar bankrendszerben mintegy 40-50 milliárd forintos pótlólagos tőkeszükséglet merülhet fel a bedőlő devizahitelek tőkehelyzetet rontó hatása miatt - ha a mostani szinten marad a frank. Az alelnök utalt arra, hogy a bankrendszer stressztűrő képessége megfelelő.


Szántó András szerint a baljós forgatókönyv az asztalfiókban marad, mert mind a svájci jegybanknak, mind az Európai Központi Banknak érdeke, hogy ne engedje tovább erősödni az alpesi devizát. A szakember lehetségesnek tartja, hogy összehangoltan lépnek fel ennek érdekében, igaz, egyelőre intervencióra utaló jelek nem rajzolódnak ki az árfolyamgörbén. Szerinte a franknál a 220 forint, az eurónál a 290 forint az az ingerküszöb, ahol már mindenképpen lépniük kell jegybankoknak, hogy csillapítsák a kedélyeket.


Ezúttal nem a forintra kihegyezett jelenségről van szó, a régió valamennyi devizája - a cseh koronát leszámítva - gyengült. Különösen a román lej gyengülése látványos. Szántó András mindenesetre úgy látja, átmeneti jelenségről van szó és a piac egy Romániából érkező kedvező hírre vár, hogy megindulhasson a korrekció.

 

 

Forrás: MTI/Népszabadság/HÍR PORT24

 

2010-06-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite