2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonMa van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja


Terror HázaAz ország sok településén és valamennyi középiskolában tartanak ma rendezvényeket a kommunizmus áldozatainak emléknapján.


Schmitt Pál köztársasági elnök és a magyar kormány képviselői a kora esti órákban, Tarlós István főpolgármester pedig kora délután gyújt mécsest a budapesti Terror Háza Múzeumnál.
Az Országházban a kommunizmus délvidéki áldozataira emlékeznek, a megnyitó beszédet Kövér László házelnök tartja.

A budapesti Honvéd téren a Gulag-rabok emlékművénél a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megőrzésére Alapítvány rendezvényén beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök és Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő.
Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere az alföldi város Emlékpont Múzeumában emlékezik meg a kommunizmus áldozatairól; a rendezvényen Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke, a magyar Gulagnak nevezett internálótábor egyik utolsó túlélője beszél a kommunista diktatúra szörnyűségeiről.


A fővárosi Uránia Filmszínház Út a semmibe címmel zártkörű filmbemutatót tart a hortobágyi kitelepítésekről. A vetítés után Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet. A vetítés előtt Eötvös Péter, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke és Arady-Beöthy Péter, a film rendezője emlékezik meg a kommunizmus áldozatairól.


Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében ezen a napon a középfokú oktatási intézményekben is megemlékezéseket tartanak.
Az emléknapot annak alapján jelölték ki, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, jóllehet a politikust, országgyűlési képviselő lévén, védte mentelmi joga. Az akció a kommunista párttól még távolságot tartó erők megfélemlítését szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc kisgazda miniszterelnök májusi eltávolítása előtt is.


A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite