2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonMa van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja


65 éve ezen napon hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát. Ebből az alkalomból országszerte megemlékezéseket tartanak.

kommunizmus


A fővárosi rendezvények központja idén is a Terror Háza Múzeum. Beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter, Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Balás-Piri László, a múzeumot fenntartó Kelet-és Közép-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Rendhagyó tárlatvezetést tart majd külföldi újságíróknak Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az Andrássy út 60. szám alatt található, egykor a nyilasok, majd a kommunista erőszakszervezet, az Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló épület előtt 10-től 18 óráig lehet mécseseket gyújtani. A múzeumba egész nap ingyenes a belépés.


További budapesti rendezvények

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Parma fidei - Hit pajzsa díj átadási ünnepségén mond beszédet Budapesten. A kitüntetést Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye adja át.

Latorcai Csaba, a KIM helyettes államtitkára a "Gulágokban elpusztultak emlékének megörökítésére Alapítvány" megemlékezésén mond beszédet a fővárosban.


Vidéki megemlékezések


Esztergomban, a Fidelitas megemlékezésén többek között Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára mond beszédet. A Fidelitas veszprémi csoportjának megemlékezésén pedig Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára és Mihalovics Péter miniszteri biztos szól majd az egybegyűltekhez.

Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester, a Fidesz frakcióvezetője, Hajdúnánáson pedig Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője beszél majd a megemlékezők előtt. Kaposváron, a Somogy megyei önkormányzat emlékülésén Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő szólal fel.


Pécsett egy általános iskola felveszi a kommunizmusban meghurcolt kisgazda főtitkár, Kovács Béla nevét. Ezen az ünnepségen beszédet mond Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, valamint Horváth János, a parlament korelnöke.

Szombathelyen a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Vas Vármegye Szövetség közös megemlékezést tart.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából számos további településen tartanak megemlékezéseket, így például Sopronban, Kecskeméten, Hatvanban, Keszthelyen, Hévízen, Hernádszentandráson és Salgótarjánban is.

Az Országgyűlés döntése alapján 2000 óta tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

 

Forrás: MTI/Inforádió/HÍR PORT24

 

2012-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite