2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonMa van a roma holokauszt emléknapja

Ma van a roma holokauszt emléknapja


A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a második világháború roma áldozatairól emlékeznek meg számos helyszínen Magyarországon is; Budapesten a Holokauszt Emlékközpontban és a Nehru parkban is megemlékezést tartanak. A Roma Holokauszt mártírjaira emlékeznek meg Salgótarján főterén a Főposta előtt. A megemlékezésen beszédet mond Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnöke. A megemlékezésen cigány fiatalok adnak elő zenei és prózai műveket.

romaholokauszt02


A IX. kerületi, Páva utcai emlékközpontban beszédet mond Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Wallenberg Emlékbizottság tagjai közül Schiffer András (LMP) és Balogh András (MSZP), továbbá Izsák Rita, a Tom Lantos Intézet igazgatója. A megemlékezést mécsesgyújtás zárja.


Ezt követően a résztvevők csatlakoznak azokhoz, akik a IX. kerületi Nehru parkban lévő emlékműnél tisztelegnek a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt. Itt rövid beszédek hangzanak el, ökumenikus imát mondanak, majd neves roma művészek, állami és civil szervezetek, illetve a magyarországi nagykövetségek képviselői helyezik el koszorúikat. Megemlékezést tartanak Nyíregyházán, Miskolcon, Pécsen, Békésen és Salgótarjánban is.


A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.


Megemlékezés Salgótarjánban

A Roma Holokauszt mártírjaira emlékeznek meg Salgótarján főterén a Főposta előtt 2012 augusztus 2-án. A megemlékezésen beszédet mond Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnöke. A megemlékezésen cigány fiatalok adnak elő zenei és prózai műveket.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite