2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Női vonalMa van a szoptatás világnapja

Ma van a szoptatás világnapja

Több civil szervezet készült ma programokkal, előadásokkal a szoptatás népszerűsítése érdekében. Ennek kapcsán indítunk sorozatot a szoptatásról, a szoptatás művészetéről.

Vajda János: A jó egészség és hosszú élet titka
(részlet)


Gszoptatasvilagnapjayermeknevelés
Hogy a sok szopástól gyermek ostoba lesz,
Könnyelmü anyának a gondolatja ez.
Ki az anyatejből minél többet kivett,
Az lesz legerősebb testileg, lelkileg.


A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik. Az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej is pontosan olyan, amilyenre ott és akkor, éppen annak a gyermeknek szüksége van. A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez fontos volna számukra. Az utóbbi években ugyan örvendetesen növekedett Magyarországon a szoptatott csecsemők aránya, ám sajnos még mindig ott tartunk, hogy hat hónapos korában a csecsemők kb. 50 százaléka már nem kap anyatejet. Az elmúlt évtizedek elavult, nemegyszer egészségkárosodást okozó táplálási tanácsai még mindig éreztetik hatásukat, s egyes egészségügyi szakemberek ajánlásai nem mindig felelnek meg a korszerű, valójában teljesen természetesnek mondható szemléletmódnak. Régebben már a pár hetes csecsemő hozzátáplálását megkezdték - gyümölccsel, főzelékkel etették -, ami az anyatej korai elapadásához, s így túlságosan korai elválasztáshoz vezetett. A tápszerek választékának bővülése, s ezeknek a termékeknek a lelkiismeretlen reklámozása szintén nem növelte a szoptatási kedvet. Ha az anya arra panaszkodott, hogy nincs teje, az esetek többségében egyszerűbb volt tápszerrecepttel, mint gyakorlati jó tanácsokkal ellátni.


Az WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.


A rideg valóság ennek ellenére az, hogy túlságosan sok csecsemő kap anyatej helyett vagy mellett tápszert, noha egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a gyermek számára. Az agresszív tápszermarketing gazdasági érdekeket szolgál, ezért a legfontosabb információkat elhallgatja az anyák előtt. - részlet W. Ungváry Renáta: Szoptatós füzet


Ezekkel a gondolatokkal indítjuk el új sorozatunkat. Kérjük, hogy bármilyen véleménye, tapasztalata van a szoptatásról, a nyilvános szoptatásról ossza meg velünk gondolatatit. A legszebb, véleményformálóbb írásokat közöljük, és ajándékokkal jutalmazzuk. Ahová írásaikat várjuk: foszerkeszto@nograd24.hu

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite