2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonMa van az AIDS elleni világnap! Budapesten óriás gumióvszerrel kampányoltak

Ma van az AIDS elleni világnap! Budapesten óriás gumióvszerrel kampányoltak


AIDS elleni világnapIdén 139 új HIV-fertőzöttet regisztráltak szeptember végéig Magyarországon - közölte Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS-bizottság titkára az MTI-vel az AIDS elleni világnap alkalmából tartott rendezvényen szerdán Budapesten.


Hazánkban a regisztrált HIV-fertőzött személyek száma 1911 fő. Idén 139 új HIV-fertőzöttet regisztráltak szeptember végéig, tavaly pedig összesen 140-et - hangsúlyozta Újhelyi Eszter, hozzátéve: ezt a számot idén bizonyosan meghaladjuk.
Az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek főleg 20-30 éves, magasan képzett meleg férfiak, akik tisztában vannak az óvszer-használat fontosságával, mégsem védekeznek vele. Magyarországon elterjedtek a melegbárokban az úgynevezett sötét szobák, ahol gyakran "véletlenszerűen" létesítenek szexuális kapcsolatot.


Tájékoztatása szerint sok a friss szifiliszes beteg is, hetente 3-4 új beteget diagnosztizálnak. Óriási szükség lenne az iskolákban is a felvilágosításra, prevenciós órákra - hangoztatta.


Budapesten a fiatalok 15,3 éves korukban létesítik az első szexuális kapcsolatot, vidéken 15,7 évesen - tájékoztatott Szőnyi György szülész-nőgyógyász, az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program vezetője. A KSH 2001-es felmérése szerint a fiatalok 90 százaléka nem védekezett az első nemi aktusnál, a program kutatása szerint 2009-ben 60 százalékuk óvszert használt.

 

Szőnyi György annak a véleményének adott hangot, hogy a fiataloknál "nehéz kiütni a biztosítékot", ezért minél figyelemfelkeltőbb módszerekkel kell felhívni a figyelmüket a felelősségteljes szexuális élet, a szűrések, az óvszer használat fontosságára.


Ezen a napon a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) a Gödör külterületén felállított egy 30 méter hosszú és 4 méter átmérőjű óvszert, amelybe a fiatalok bemászhattak és bulizhattak. Szőnyi György elmondta azt is, hogy Debrecenben, Pécsett és Szegeden is rendeznek programokat a világnapon, amelyen orvostanhallgatók és a Magyar Vöröskereszt aktivistái segítenek, de az év minden napján igyekeznek tájékoztatni a fiatalokat. Ez a 9. tanévük, körülbelül 700 ezer fiatalnak tartottak eddig felvilágosító órákat.


A Gödör Klubban tartott rendezvényen az érdeklődők ingyenes és anonim HIV/AIDS szűrésen vehettek részt, de óvszerek osztása, szexteszt, ajándéktárgyak készítése és HIV/AIDS kiállítás is színesítette a programokat. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt idén is megrendezte HIV/AIDS prevenciós versenyét, az MTV Staying Alive filmvetítésén két fiatal, egy HIV-fertőzött DJ és egy drogos lány életével ismerkedhettek meg a nézők. A nap végén koncertek, Odett, We plants are happy plants, a Compact Disco, az Anima Sound System és a Kollektiva DJ-k várták a közönséget.


Az MTV Staying Alive elnevezésű kampánya megbélyegzés helyett a felvilágosításra és a betegség elleni küzdelemre akarja felhívni a figyelmet és átadni az információkat. Idén december elsején, az AIDS elleni világnapon Magyarország legfontosabb, a betegséggel és a hazai szexuális felvilágosítással foglalkozó szervezeteivel összefogva valósították meg az egész napos programot.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött arról, hogy december 1-ét az AIDS-betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánítja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.


Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz krónikus, kezelhető betegséggé vált. Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint 2009 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon (több mint felük Fekete-Afrikában), a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite