2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonMÁV-dolgozók is készek a sztrájkra a Rail Cargo Hungaria létszámleépítése miatt

MÁV-dolgozók is készek a sztrájkra a Rail Cargo Hungaria létszámleépítése miatt


MávA Rail Cargo Hungaria Zrt. munkavállalóin túl szolidaritásból a MÁV dolgozók is készek sztrájkba kezdeni, amennyiben a cég vezetése nem áll el a nagyarányú létszámleépítés szándékától - mondta Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) debreceni területi vezető ügyvivője a cívisvárosban.


A cégnél egy éven belül 1500-2000 munkavállaló leépítését tervezi az osztrák tulajdonos - mondta, majd felhívta a figyelmet: minden egyes, a Cargótól elbocsátott dolgozót a MÁV-csoport 1-2 munkatársa követheti. Példaként említette a mozdonyvezetőket, gépészeket, vasúti rendezőket, akiknek a munkájára így nem lesz szükség. Számításaik szerint 3-4 ezer ember munkahelye kerül veszélybe.
Hozzátette: területükön - Debrecen-Záhony térségében - különösen erős a munkavállalók sztrájkkészsége, hiszen az összes tervezett elbocsátás mintegy harmada ezt a területet érintené. A múlt héten bejelentett 460 fős létszámleépítés keretében 150-160 embert erről a területről küldenének el - mutatott rá Barna István.
Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ érdekvédelmi alelnöke úgy fogalmazott: példátlan és kétségbeejtő, hogy a privatizációs szerződés foglalkoztatási garanciája ellenére elkezdődött a létszámleépítés, amelyet decemberben újabb 150 fős elbocsátás bejelentése követ majd.
Közölte: mivel a VDSZSZ már beadta kérvényét a kollektív munkaügyi vitára, a megegyezésre rendelkezésre álló hét napos határidő pedig letelt, így bármikor elkezdhetik a sztrájkot. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokon "a munkáltató álláspontjának száznyolcvan fokos fordulatot kellene vennie, mert jelen helyzetben rövidesen sztrájkra lehet számítani."
Mózes Tibor, a VDSZSZ Szolidaritás Cargo társasági szervezetének vezető ügyvivője szerint az osztrák tulajdonos a cég eszközparkját saját cégcsoportjának sajátítja ki. "Einstandolják a mozdonyokat és a vonatokat, emiatt fuvarokat veszítünk el, vagy drágán kell bérelnünk eszközöket" - hívta fel a figyelmet. Kijelentette, hogy szándékosan rossz tulajdonosi döntésekkel két év alatt a stabil pénzügyi helyzetű, nyereséges Cargóból milliárdos negatív üzleti eredményű céget csináltak.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite