2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonMa veszi át hivatalosan az uniós elnökséget Magyarország

Ma veszi át hivatalosan az uniós elnökséget Magyarország


magyar_eu_elnoksegOrbán Viktor miniszterelnök ma veszi át a belga kormányfőtől az uniós elnökséget szimbolizáló zászlót. Laphírek szerint az eseményen sürgős közel-keleti útja miatt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem vesz részt. Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget.


Január 1-jétől fél évig Magyarország az EU soros elnöke, az elnökségi zászlót ma veszi át hivatalosan Belgiumtól. Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök a Parlament kupolacsarnokában egyórás, zenés-táncos műsorral kísért rendezvényen ünnepélyesen átadja az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az eseményen részt vesznek mások mellett a budapesti diplomáciai kar tagjai. A rendezvényt a Duna Televízió közvetíti.


Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.
A Lisszaboni Szerződés 2009 végi hatályba lépése óta a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács üléseit a két és fél évre választott állandó elnök, jelenleg Herman Van Rompuy irányítja. Az Európai Tanács elnöke és a soros elnökség szoros együttműködésben vezeti az uniót.


A soros elnök fontos szerepet játszik abban, mely ügyek kerülnek a Tanács figyelmének középpontjába, és nagy befolyást gyakorolhat arra, hogy az EU miként kezelje a politikai és gazdasági kihívásokat. Az elnökség programjának megvalósítása mellett konszenzust próbál kialakítani a 27 tagállam között.


Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget. A spanyol-belga-magyar az első csoportos elnökség, amely teljes egészében a lisszaboni szabályok szerint működik.
Július 1-jétől Lengyelország követi Magyarországot a Tanács élén. Mivel az egyes elnökségi triók is egyeztetnek, Magyarország nagy hangsúlyt fektet a szoros együttműködésre Lengyelországgal például a közös energiapolitika vagy az EU keleti szomszédságpolitikája témájában.


Lemondta budapesti útját az EU főképviselője


Nem utazik Budapestre EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton, aki ma érkezett volna Magyarországra - adta hírül a Hírszerző sé az Index.
Az Index azt írta: kedden reggel még úgy volt, hogy a főképviselő is részt vesz a magyar EU elnökség kezdetét jelző parlamenti ünnepségén, sürgős közel-keleti útja miatt azonban lemondta a rendezvényt.


A portál emlékeztetett arra: csütörtökön kora este ünnepség lesz a magyar parlament kupolatermében, ekkor veszi át Orbán Viktor magyar miniszterelnök az EU elnökséget szimbolizáló zászlót a belga kormányfőtől.


A rendezvényen az EU-t az eredeti program szerint Catherine Ashton képviselte volna, aki a szervezet külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és így tagja az Európai Bizottságnak és állandó vendége az EU tanácsának is.

 

Forrás: Hírszerző/Index/HÍR PORT24

 

2011-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite