2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonMedián: a lakosság csaknem kétharmada nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával

Medián: a lakosság csaknem kétharmada nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával


nyugdíjasA lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, de a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami rendszerbe - áll a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felmérésében.


A felmérés szerint, amelynek összesítését pénteken juttatták el az MTI-hez, a nyugdíjrendszert átalakító törvény elfogadásáról a megkérdezettek döntő többsége (93 százalék) már hallott, az intézkedéssel azonban csak a válaszadók 37 százaléka ért egyet. Mivel a Medián 2010. decemberi felmérésében az akkor még el nem fogadott tervezettel csak 30 százalék értett egyet, a januári arány "kismértékű enyhülést" jelent, és ebben az átlépőknek nyújtott kedvezmények, például a többlethozam feletti rendelkezés lehetősége, valamint a nyilatkozattevők egyelőre csekély aránya is szerepet játszhatott - írták. Mint kifejtették, bár az átlépés szabályainak ismertetése előtt, 2010. november közepén még a tagok kevesebb mint harmada tartotta valószínűbbnek azt, hogy visszatér az állami nyugdíjrendszerbe, decemberben már csaknem kétszer annyian hajlottak erre, január közepére pedig 74 százalékra emelkedett az így gondolkodók aránya.


A visszalépést valószínűsítők arányának emelkedésével egy időben némileg enyhültek az eljárás módjával szembeni ellenérzések, bár a maradni szándékozók személyes nyilatkozattételi kötelezettségét a többség továbbra sem tartja helyesnek - olvasható a felmérésben. Mint írták: a leginkább érintettek véleményét mutatja, hogy azoknak a 84 százaléka, akik inkább a magánrendszerben maradnának, de még nem nyilatkoztak erről, helyteleníti ezt az eljárást. Azt, hogy a nem nyilatkozókat automatikusan átsorolják az állami nyugdíjrendszerbe, csak azok a magán-nyugdíjpénztári tagok helyeslik nagyobb arányban (59 százalék), akik már amúgy is biztosnak gondolják, hogy visszalépnek - fűzték hozzá.


A felmérést 2011. január 14-e és 18-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite