2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Választás 2010Medián: gyengül a Fidesz, harcol a Jobbik az MSZP-vel

Medián: gyengül a Fidesz, harcol a Jobbik az MSZP-vel


KépA Fidesz támogatottsága csökkent, az MSZP-é és a Jobbiké nőtt. egyelőre nem tudni, meglesz-e a Fidesz kétharmada, mint ahogyan azt sem, melyik párt lesz a második a versenyben. A Medián legfrissebb felmérése szerint csökkent az éllovas Fidesz-KDNP-lista támogatottsága, míg a második helyért folytatódik az MSZP és a Jobbik versenyfutása.


A HVG számára március 5-9. között készített felmérés szerint két és fél év óta először 60 százalék alá esett a Fidesz-KDNP pártszövetségre jutó szavazatok aránya a választani tudó "biztos" szavazók körében.
A második helyért versengő két párt, az MSZP és Jobbik szavazótábora növekedett. Az MDF és az LMP továbbra sem jutott túl az 1-2 százalékos szinten, igaz, náluk egyelőre az a fő kérdés, hogy hány helyen tudnak területi listát állítani - olvasható a közvélemény- és piackutató intézet elemzésében.
Mindent egybevetve egyelőre az áprilisi választás egyetlen nagy kérdésére sincs válasz: nem biztos, hogy meglesz a Fidesz kétharmada, nem lehet tudni, melyik párt lesz a második és bizonytalan az is, hogy hány párt jut be a következő Országgyűlésbe; egyelőre három alakulat mandátumszerzése biztos - írta a Medián.


Az elemzés szerint a mérsékelten kiélezett választási kampány eddig nem igazán mozgósította a szavazópolgárokat: februárban és márciusban egyformán 53 százalékuk mondta, hogy biztosan az urnákhoz járul április 11-én, miközben négy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 52-ről 59 százalékra nőtt a magukat biztos szavazóknak mondók aránya.


A felmérésből kitűnik, hogy változatlanul a Jobbik szimpatizánsai a leginkább elkötelezettek, és a párt még az elmúlt egy hónapban is tudott mozgósítani (híveinek februárban 76, március közepén 79 százaléka "biztos" szavazó). A Fidesz-közönség mobilizáltsága ez idő alatt valamelyest visszaesett (67-ről 64 százalékra), az MSZP-seké viszont erősödött (63-ról 67 százalékra).
A kutatást az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével végezte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.

2010-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite