2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonMédiatanács, lakáshitelesek megsegítése - Néhány téma a T. Ház hétfői ülésnapjáról

Médiatanács, lakáshitelesek megsegítése - Néhány téma a T. Ház hétfői ülésnapjáról


ParlamentA parlamentben ma megválasztják a médiatanács elnökét és tagjait, valamint a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát is, és leteszi az esküt Dankó Béla, a Fidesz új országgyűlési képviselője is, aki Domonkos Lászlót váltja.


Megválasztja mai ülésnapján az Országgyűlés a médiatanács elnökét és tagjait, valamint a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát. A hétfői ülés Dankó Béla, a Fidesz új országgyűlési képviselőjének parlamenti esküjével kezdődik. A politikus az Állami Számvevőszék elnökévé választott Domokos Lászlót váltja a frakcióban.


A parlament hétfőn kezdi meg a médiát és hírközlést szabályozó törvény módosításának és az ahhoz kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatnak a vitáját; ezek intézkednek arról, hogy állami tulajdonba kerüljön a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része. Aznap folytatja le a Ház az úgynevezett "médiaalkotmány" - a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat - részletes vitáját is.

Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz Vass Ágnest, Kollarik Tamást, Koltay Andrást és Auer Jánost látná szívesen a Médiatanácsban, míg a KDNP Tirts Tamást, a Jobbik Barkó Bélát, az MSZP Jánosi Györgyöt, az LMP pedig Elek Istvánt jelölte.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába a Fidesz-KDNP Bencze Izabellát, Varga Szilviát, és László Miklóst, a Jobbik Silhavy Mátét, míg az LMP Németh Vladimirt szeretné delegálni. A Népszava szombati számának információi szerint a szocialisták Kránitz Lászlót, a párt volt parlamenti képviselőjét ültetnék a testületbe.


Hétfőn kezdődik az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításának általános vitája. Az indítvány célja a lakáshitelt felvett és nehéz helyzetbe került fogyasztók megsegítése. Az indítvány szerint a lakáshiteleseknek egyebek mellett évente egy ingyenes előtörlesztés és egy ugyancsak ingyenes futamidő hosszabbítás járna.

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint kedden kezdi el a Ház az egyebek közt a legfőbb ügyész jogállását megváltoztató alkotmánymódosítás általános vitáját. A javaslat szerint a legfőbb ügyészt a jelenlegi feles többség helyett kétharmaddal választaná meg az Országgyűlés, és megszűnne a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatósága. Azon nem változtatnak, hogy a legfőbb ügyészhez kérdést továbbra is intézhetnek a képviselők.

Kedden kezdődik a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosításának és a kormányhivatalokról szóló törvényjavaslatnak az általános vitája. Ugyancsak kedden kezdik tárgyalni a "bioüzemanyag-törvényt", mely szerint december 5-től minden üzemanyag-forgalmazónak kötelező lenne hatszázaléknyi bioüzemanyagot értékesíteni, ellenkező esetben januártól már büntetést is kellene fizetniük.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite