2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágMegakoncert Angliában: százezrek ünnepelték a királynőt

Megakoncert Angliában: százezrek ünnepelték a királynőt


Minden idők egyik legnagyobb szuperkoncertjével köszöntötték hétfő este Londonban a brit uralkodót gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából. A világsztárokat felvonultató többszázezres népünnepélyre ugyanakkor váratlan árnyékot vetett II. Erzsébet királynő férjének, Fülöp edinburgh-i hercegnek kórházi kezelést igénylő hirtelen megbetegedése.

II. Erzsébet001

Az idén nyolcvanhat esztendős királynő, 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lett az Egyesült Királyság uralkodója. A központi ünnepségeket a hétfői és keddi, rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított mostani, első júniusi hétvégére szervezték.

A gyémántjubileumi hosszú hétvége egyik legkiemelkedőbb rendezvénye volt a hétfő esti szuperkoncert a Buckingham-palota - a legfőbb londoni királyi rezidencia - előtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen a brit és a nemzetközi pop-rock legnagyobb világsztárjai léptek fel.

A sort Robbie Williams nyitotta, mintegy engedélyt kérve a nézőtéren helyet foglaló királyi családtól a szórakoztatásra a Let Me Entertain You eléneklésével.

Sir Cliff Richard 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte az uralkodót, majd mások mellett Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue váltotta egymást a palota előtti téren kialakított körszínpadon.

Az éjszakába nyúló koncertet - az óvatos becslések szerint is legalább negyedmilliós közönség egetverő üdvrivalgása közepette - Sir Paul McCartney zárta. Sir Paul olyan klasszikusokat szólaltatott meg, mint a Magical Mystery Tour, a Let It Be, az All My Loving, az azonos című James Bond-filmepizód főcímdala, a Live and Let Die, és végül a kritikusok által sokszor kinevetett, de a hétfő esti közönség által rajongva fogadott Ob-La-Di-Ob-La-Da.

ezo_banner

HIRDETÉS

A szuperkoncert legnagyobb meglepetést keltő záró mozzanata mindazonáltal az volt, amikor maga az ünnepelt jelent meg a színpadon a műsor összes részvevőjével együtt.

II. Erzsébet királynő nem szólt ugyan az Admiralitás és a Buckingham-palota közötti híres Mall sugárúton összegyűlt, őt ünneplő többszázezres tömeghez, a megjelentek nevében azonban a királyi házaspár elsőszülött fia, a hatvannégy éves Károly trónörökös köszöntötte megindító beszédben jól láthatóan könnyekig meghatódott édesanyját, megköszönve neki az elmúlt hatvan évben tanúsított példamutatását, és azt, hogy a britek „büszkék lehetnek arra, hogy britek".

A koncert estéjén Nagy-Britanniában, valamint a korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken és a Man-szigeten - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzőtüzet gyújtottak. Az utolsót - egyben a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzőtüzet - maga a királynő lobbantotta lángra a palota előtt egy különleges szerkezettel. Mindemellett a nemzetközösségi országokban is hasonló jelzőtüzek ezreivel emlékeztek meg az évfordulóról.

A londoni szuperkoncerten szinte a teljes királyi család jelen volt. Együtt énekelte a slágereket Károly trónörökös és két fia, Vilmos és Harry herceg, Vilmos felesége, Katalin hercegnő, sőt Paul McCartney minikoncertje alatt önfeledt éneklésre ragadtatta magát még Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága is, aki a királyi család társaságában ült a nézőtéren.

Hiányzott ugyanakkor a családtagok közül a kilencvenegy éves Fülöp herceg, az uralkodó férje, akit az udvar hétfő esti hivatalos bejelentése szerint kórházba kellett szállítani a windsori királyi rezidenciáról, „elővigyázatossági intézkedésként", miután húgyúti fertőzést állapítottak meg nála.

Az idős herceg előző nap felfázhatott, miután csaknem másfél órát állt fagyos szélben és szakadó esőben annak a hajónak a fedélzetén, amely őt, II. Erzsébet királynőt és a királyi család több más tagját szállította végig a Temze londoni szakaszán.

A gyémántjubileumi ünnepségsorozat egyik leglátványosabb mozzanata volt a Temzén rendezett flottafelvonulás, amelyben a királynőt és családját szállító hajó, a Royal Barge mellett ezer további különböző vízi jármű vett részt.

A télies idő ellenére Fülöp herceg és az uralkodó a Royal Barge tetővel ellátott, ám minden oldalról nyitott felső fedélzetén állta végig a tizenkét kilométeres utat, és integetett a parton felsorakozott százezreknek. Az edinburgh-i herceg alig fél éve sürgősségi kardiológiai beavatkozáson esett át szívkoszorúér-elzáródás miatt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-06-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite